Skip to main content

Πιτσιόρλας: Η αξιολόγηση είναι κλειδί για την εκκίνηση της οικονομίας

H επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων θα δημιουργήσει ,εγαλη δυναμική στην ελληνική οικονομία, τονίζει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Την σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ημερησία του Σαββάτου», τονίζοντας πως η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων «θα δημιουργήσει τέτοια δυναμική στην ελληνική οικονομία που πολύ γρήγορα θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι η πώληση του ΟΛΠ στην Cosco αλλάζει τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών και λειτουργεί ως «μαγνήτης» για την προσέλκυση νέων επενδυτών και σε άλλους διαγωνισμούς.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης ότι υπάρχει δέσμευση για εννέα αποκρατικοποιήσεις πληροφορίες αναφέρουν πως το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να υλοποιήσει 27 ιδιωτικοποιήσεις. Τι ισχύει από αυτά τα δύο; Πόσες ιδιωτικοποιήσεις τελικά θα πρέπει να ολοκληρώσει το Ταμείο μέχρι την σύσταση του νέου Υπερταμείου;

Το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη στιγμή υλοποιεί το πρόγραμμα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση συζητείται η συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ προφανώς θα υλοποιήσει ο,τι συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και θα εγκριθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Έχετε καταλήξει με την κυβέρνηση στην παράταση του χρόνου ζωής του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία από τον ιδρυτικό του νόμο παρέρχεται το καλοκαίρι του 2017; Πολλοί υπουργοί θα ήθελαν το τέλος του Ταμείου με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα…

Η συμφωνία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου υπήρξε μεγάλη επιτυχία του Πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση του 2015. Το νέο Ταμείο θα λειτουργεί με τρόπο που θα ξεπερνά τις αδυναμίες του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την ευχέρεια επιλογής μορφών αξιοποίησης και ως προς την κατανομή των εσόδων.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει συνδεθεί με την πρώτη φάση εφαρμογής των μνημονίων και συμβολικά συγκέντρωσε την εχθρότητα μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Θεωρώ όμως, ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην οικονομία θα αλλάξει ριζικά η αντίληψη των πολιτών για το θέμα. Αρκεί βεβαίως να μην υπάρχουν υπερβολές και λάθος κινήσεις.
Θεωρώ όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση ότι τέτοιες υπερβολές δεν θα γίνουν.

Στη δημόσια συζήτηση παραμένει το χαμηλό τίμημα που παίρνει το ΤΑΙΠΕΔ στους εκάστοτε διαγωνισμούς. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και εντέλει περισσότερα έσοδα;

Η συζήτηση για το τίμημα πρέπει να γίνεται συγκεκριμένα για κάθε έργο και βεβαίως να λαμβάνει υπ’ όψιν της όλες τις παραμέτρους.
Για παράδειγμα, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση με βάση την οποία ζητείται από το ΤΑΙΠΕΔ να δώσει στοιχεία για τις αντικειμενικές αξίες γης στον Πειραιά προκειμένου να αξιολογηθεί το τίμημα για τον ΟΛΠ. Πρόκειται για κάτι που εκθέτει όσους διατυπώνουν τέτοιο αίτημα. Στον Πειραιά πουλάμε έναντι 370 εκατ. ευρώ το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μιας Α.Ε. εισηγμένης στο Χρηματιστήριο και τίποτε άλλο. Οι υποδομές του λιμανιού παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, η χρήση τους και μόνο παραχωρείται στην Α.Ε. για ένα χρονικό διάστημα. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι αντικειμενικές αξίες με όλα αυτά;
Είναι λοιπόν, μια συζήτηση που βεβαίως πρέπει να γίνεται αλλά να γίνεται σοβαρά γιατί κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι όντως οι συνθήκες της αγοράς κάποιες φορές μπορεί να οδηγούν σε χαμηλά τιμήματα. Αυτό όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι όσο καλύτερη είναι η προετοιμασία ενός διαγωνισμού τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Από αυτήν την άποψη προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει μια σημαντική διαφοροποίηση σε επόμενους διαγωνισμούς, ειδικά για τα ακίνητα. Πρέπει να επιδιώξουμε να βγάλουμε σε διαγωνισμό αδειοδοτημένα έργα και όχι εκτάσεις γης.

Τι απαντάτε στην κριτική που σας ασκούν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, με επίκεντρο την πώληση του ΟΛΠ; Μάλιστα, ο κ. Δρίτσας σας κατηγόρησε πρόσφατα ότι λειτουργείτε ως Κράτος εν Κράτει ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη δημόσιου ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ... Εντέλει το ΤΑΙΠΕΔ λογοδοτεί μόνο στην τρόικα και «κυβερνάται» από τους δανειστές;

Το ΤΑΙΠΕΔ «κυβερνάται» από την Διοίκησή του, την οποία έχει διορίσει η ελληνική κυβέρνηση και λειτουργεί στη βάση των αποφάσεων και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αποδέχομαι αυτόν τον ρόλο που μου ανατέθηκε, έχοντας συναίσθηση ότι πρόκειται για ένα έργο δύσκολο και όχι «συμπαθές», αλλά ταυτόχρονα έχοντας συνείδηση ότι βοηθάει πάρα πολύ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία.
Τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου την έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφισε το σώμα των βουλευτών με μεγάλη πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ζήτησε λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση εφαρμόζοντας αυτή τη συμφωνία.
Η δύναμη να υλοποιηθούν τα δύσκολα και προσωρινά αντιδημοφιλή προκειμένου να υπάρξει η ανάκαμψη είναι το μέτρο για να κριθούμε όλοι. Και το παράδειγμα σε όλη την κυβέρνηση, το δίνει ο Πρωθυπουργός.

Που αποδίδετε την κατάθεση προσφοράς για τον ΟΛΠ μόνο από την Cosco; Γιατί παρά τις τεράστιες προοπτικές που όπως λέγεται πως έχει το λιμάνι του Πειραιά, συγκέντρωσε μόνο μια δεσμευτική προσφορά; Πώς δεν θα γίνει το ίδιο και στον ΟΛΘ;

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ βρήκαμε τον διαγωνισμό σε εξέλιξη. Παράλληλα, βρήκαμε την Cosco να διαχειρίζεται ήδη ένα μέρος του λιμανιού του Πειραιά και επίσης υπήρχε και μια απόφαση περί φιλικού διακανονισμού ορισμένων διαφορών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Cosco. Όλα αυτά τα στοιχεία διαμόρφωσαν μια ιδιόμορφη κατάσταση την οποία προφανώς γνώριζαν όλοι οι επενδυτές. Παρόλα αυτά, δύο εταιρείες ακόμη μετείχαν στις διαγωνιστικές διαδικασίες σχεδόν μέχρι το τέλος και αυτό μας βοήθησε πολύ στις διαπραγματεύσεις που κάναμε. Βεβαίως και οι εταιρείες αυτές είχαν όφελος διότι εξοικειώθηκαν με τις διαδικασίες που ακολουθούμε και είναι πιο έτοιμες για τον διαγωνισμό σχετικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το οποίο και οι δύο ενδιαφέρονται ζωηρά.

Το σενάριο να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ σας έχει απασχολήσει; Το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις δυο εταιρείες θα γίνει δεσμευτικές προσφορές;

Νομίζω ότι το αποφασιστικό στοιχείο ήταν η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ. Τώρα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Θα έχουμε έναν διαγωνισμό ουσιαστικό και στις 31/5 θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές.
Θα το επαναλάβω: η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλάζει τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών.

Τι γίνεται με την περίπτωση του Ελληνικού; Πολλοί φοβούνται και ίσως κάποιοι επιδιώκουν την ακύρωση του διαγωνισμού από την παρατεταμένη στασιμότητα, σε μια μία από τις πλέον εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις που επιχείρησε να κάνει η χώρα. Πιστευετε πως θα ολοκληρωθεί;

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ σοβαρή συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις στον όλο σχεδιασμό και να υπάρξει μια νέα ουσιαστική συνεννόηση. Εφόσον αυτή επιτευχθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.
Η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο βήμα σε σχέση με το θέμα αυτό και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το βήμα θα βρει ανταπόκριση και ότι θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα.

Πόσο επηρεάζει τους επενδυτές η αβεβαιότητα που δημιουργεί η ατέρμονη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

Παντού οι επενδυτές επιζητούν ασφάλεια δικαίου, ελεύθερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η Ελλάδα βιώνει μια αντιφατική συγκυρία. Από τη μία υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και από την άλλη όλοι περιμένουν να δουν πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Νομίζω ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί. Ακόμη και αν υπάρξουν λάθη και υπερβολές, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δημιουργήσει τέτοια δυναμική στην ελληνική οικονομία που πολύ γρήγορα θα μιλάμε πια για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Για εφέτος έχετε προϋπολογίσει έσοδα 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και όλα δείχνουν ότι θα τα ξεπεράσετε λόγω των περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΛΠ. Τα επόμενα χρόνια;
Είμαι αισιόδοξος ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αξιολόγηση και τη δημιουργία του νέου Ταμείου θα εξασφαλίσει πολύ σημαντικά έσοδα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η δυναμική που θα δημιουργηθεί είναι το κύριο και όχι οι απόλυτοι αριθμοί.

Σε σχέση με το παρελθόν έχει αλλάξει κάτι στο ΤΑΙΠΕΔ; Αντιμετωπίζετε διαφορετικά τους διαγωνισμούς και τους επενδυτές ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Υπάρχουν πολλές υποθέσεις διαγωνισμών που έφτασαν στη δικαιοσύνη…

Ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είμαι διαρκώς αντιμέτωπος με το εξής πρόβλημα: το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και οι αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης το δεσμεύουν έναντι όλων και στην προκειμένη περίπτωση έναντι των επενδυτών που παίρνουν μέρος στις διαγωνιστικές διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ.
Από την άλλη, είναι φανερό ότι κάθε πολιτικό κόμμα έρχεται στην εξουσία με ένα πρόγραμμα το οποίο το δεσμεύει και θέλει να φανεί ως προς αυτό συνεπές.
Η ορθή λοιπόν απάντηση στον προβληματισμό αυτό είναι να εξασφαλίσουμε την συνέχεια χωρίς ανατροπές που θα εκθέτουν τη χώρα, κάνοντας όμως και διορθώσεις και αλλαγές που να ενσωματώνουν όσο περισσότερα στοιχεία είναι δυνατόν από την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης. Μια ισορροπία δύσκολη αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία μας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας φαίνεται ότι δημιουργεί καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων, όπως ο Αστέρας, το Αφάντου και η Κασσιόπη, για τις οποίες έχετε υπογράψει συμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Έχετε καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τους επενδυτές και εντέλει πόσο είναι διατεθειμένοι να περιμένουν; Και πόσο φορείς του δημοσίου μπορούν να παίζουν καθυστερήσεις;

Η διαδικασία για το έργο της Κασσιόπης έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με τα άλλα δύο έργα.
Τώρα ως προς το ΚΣΔ, θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και του real estate. Πρώτος στόχος και καθήκον μας είναι απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να περιορίσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεύτερος στόχος όμως, πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη αντίληψη για την ανάπτυξη της χώρας ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα και σαφή κριτήρια που θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Και τα δύο αυτά είναι εξίσου σημαντικά. Απλώς πρέπει να προωθηθούν ταυτόχρονα και γρήγορα.
Το ΚΣΔ αυτή τη στιγμή εκφράζει αγωνίες που εγώ τις σέβομαι απόλυτα και με τον τρόπο του βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ποια βήματα πρέπει άμεσα να γίνουν από την πολιτεία.