Skip to main content

Βόμβα Πιτσιόρλα: H Eλλάδα χρειάζεται μια αριστεροδεξιά κυβέρνηση

Η πολιτική πρόταση Πιτσιόρλα από το Μοney Show, για μία εθνική στρατηγική ανάπτυξης στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η Θεσσαλονίκη στη Νέα Εποχή.

«Θεωρώ ότι είμαστε σε μία νέα εποχή, σε εποχή νέων ευκαιριών που δημιουργούν οι μεγάλες ανακατατάξεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σε αυτό τον φονικό παγκόσμιο ανταγωνισμό, η χώρα μας πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει πόντους παραμερίζοντας τις ιδεολογικές διαφορές» δήλωσε από την Θεσσαλονίκη και την κεντρική εκδήλωση του 28oυ Money Show ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στην ομιλία του, ο κ. Πιτσιόρλας έδωσε ένα πολύ καθαρό πολιτικό μήνυμα, λέγοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα Μακρόν, αλλά και το γερμανικό προηγούμενο και ουσιαστικά να επιδιώξει την δημιουργία μίας «αριστεροδεξιάς κυβέρνησης». Διότι αυτή η οικονομικό- πολιτική συγκυρία, δηλαδή το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που δεν πρόκειται να αντιστραφεί, «μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας».

Ο υπουργός που βλέπει την χώρα να εξέρχεται σταδιακά από την μακρά περίοδο της κρίσης και έχοντας διαπιστώσει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται από την κινεζική πολιτική του Δρόμου του Μεταξιού, πρότεινε για τα επόμενα δύο - τρία χρόνια, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης και αφού αφήσουν τα πολιτικά τους πιστεύω για λίγο αργότερα, να επεξεργαστούν το σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα σταθεί και θα πάρει πόντους στο διεθνή ανταγωνισμό.

Η Ελλάδα, σαν μέλος της ΕΕ, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στον ευρασιατικό διάλογο, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει την τεράστια ευκαιρία, σαν εμπορικός και μεταφορικός κόμβος, να γίνει σημείο αναφοράς στην ευρωασιατική συνεργασία. 

Ο κ. Πιτσιόρλας, που ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο επίσημο δείπνο του Money Forum 2017, σχολίασε και τις οικονομικές εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο των διαπραγματεύσεων, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Συνολική συμφωνία με τους δανειστές

«Είμαι βέβαιος ότι το 2017 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για την οικονομία και μάλιστα τέτοιο που θα διαψεύσει όσους κάνουν δυσμενείς προβλέψεις», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου, εάν ανταποκριθούν «οι άλλοι» στα μέτρα που ψηφίσθηκαν με το πολυνομοσχέδιο, θα συμφωνηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει μία συνολική συμφωνία με τους δανειστές.

Για τον υφυπουργό, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ήταν ένας δυσάρεστος συμβιβασμός ο οποίος όμως απαιτούνταν για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να ενταχθεί η χώρα στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης. Εξασφαλίζοντας μία συνολική συμφωνία η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές και να γυρίσει σελίδα περνώντας σε φάση ανάπτυξης.

Ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές εντός του 2017, τουλάχιστον να κάνει ένα πρώτο ξεκίνημα και να σταθεροποιηθεί το 2018, ώστε δανειζόμενη από τις αγορές να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Σε αυτή την νέα εποχή, σημαντικός παράγοντας για να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη αναμένεται να είναι η ελληνο-σινική προσέγγιση, στη βάση του 3ετούς Action Plan που σφραγίσθηκε στην τελευταία και πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργούν στην Κίνα.

«Το σχέδιο αυτό δημιουργεί το πλαίσιο για την προσέλκυση πολύ μεγάλων επενδύσεων, μία συμφωνία που αποτελεί τεράστιο βήμα το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στους τομείς των μεταφορών, των επικοινωνιών και της ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Το Μετρό, νέα εποχή για την Θεσσαλονίκη

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, η Αττικό Μετρό πέτυχε την επανεκκίνηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, διαψεύδοντας όσους είχαν αμφιβολίες για την εξέλιξη του έργου της βασικής γραμμής, είπε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. καθ. Γιάννης Μυλόπουλος.

Μέσα σε αυτό τον χρόνο ολοκληρώθηκε η διάνοιξη των σηράγγων, οι αρχαιολογικής εργασίες προχώρησαν και έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 92% ενώ από τους 13 σταθμούς οι 8 έχουν κατασκευαστεί και 3 είναι σε προχωρημένο στάδιο. Στους κατασκευασμένους 8 ήδη έχουν αρχίσει τα αρχιτεκτονικά ενώ στους 4 έχουν τοποθετηθεί οι κυλιόμενες σκάλες.

«Πριν ένα χρόνο στο σύνολο του έργου είχε κατασκευαστεί το 41%, σήμερα τον Μάϊο του 2017 έχει κατασκευαστεί το 52%», είπε ο κ. Μυλόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στους σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγία Σοφία».

Ολοκληρωμένες Ενεργειακές Λύσεις

Στην νέα απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου, η EΔΑ ΘΕΣ, Εταιρεία Διανομής Αερίου, συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη δικτύων, έχοντας έως σήμερα και στα 15 χρόνια από τότε που άρχισε η ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, επενδύσει συνολικά 496 εκατ ευρώ σε 2.170 χλμ δικτύων.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας, για την πενταετία έχουν προγραμματιστεί νέες επενδύσεις 100 εκατ ευρώ και πλεον, ενώ η ιταλική ΕΝΙ, μέτοχος και βασικός επενδυτής στην αγορά φυσικού αερίου, θέλει να πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα αρκεί να λυθούν προβλήματα που οφείλονται στους δαιδαλώδεις διαδρομές της γραφειοκρατίας.

Στο ίδιο πνεύμα, της δυναμικής ανάπτυξης, στην αγορά ενέργειας ευρύτερα, ο γενικός διευθυντής της «Αέριο Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας» κ. Federico Regola, δήλωσε ότι η Εταιρεία μέσα στο 2017 θα μπει στην ηλεκτρική ενέργεια και στις ολοκληρωμένες παροχές ενέργειας, επεκτεινόμενη και στην Αθήνα.

Στο δείπνο, που διοργάνωσαν το Ελληνο- Ιταλικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΘ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σαραντόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Καλαφάτης και η εκπρόσωπος της Eurobank κ. Παπαποστόλου.