Skip to main content

Πιτσιόρλας: Αύριο θα ανακοινωθεί μεγάλη επένδυση στο χώρο της υγείας

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τέσσερις μεγάλες εταιρείες στις παγκόσμιες μεταφορές, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας.

Μια πολύ μεγάλη επένδυση στο χώρο της υγείας, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα μούδιασμα στις επενδύσεις».

Μιλώντας στον Αlpha 989, ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι «όλοι περιμένουν να δουν την αξιολόγηση, αλλά σε πολλούς τομείς βλέπουμε και συγκεκριμένα βήματα».

Ακόμη, αναφέρθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το οποίο επιβεβαίωσε πως «ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 4 μεγάλες εταιρείες στις παγκόσμιες μεταφορές, εκ των οποίων μία γερμανική και μια γαλλική, με την προθεσμία για την υποβολή προσφορών να λήγει στις 24 του μήνα. Θα είναι πολύ μεγάλο βήμα η ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, ο κ. Πιτσιόρλας είπε πως το θέμα προχωρά. «Διογκώνεται ένα θέμα χωρίς λόγο. Τα τελευταία ζητήματα που πρέπει να λυθούν έχουν να κάνουν με την αρχαιολογία και τους πρόσφυγες. Από κει και πέρα να υποβληθεί το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που ανοίγει τον δρόμο για τα έργα. Νομίζω το διάταγμα θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι», ανέφερε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης προχωρά και η κυβέρνηση επιδιώκει μια γενικότερη συμφωνία. «Έχουμε και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε», είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών, είπε πως «είναι λογικό να έχουμε πιέσεις, είναι ένα πακέτο όμως που «γυρίζει σελίδα καθώς πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι πρέπει να υποχωρήσει η λιτότητα. Αυτή τη φορά το κλίμα είναι διαφορετικό… 1η φορά συζητάμε για αντίμετρα έστω κι αν είναι μικρά και δείχνουν μια διαφορετική διάθεση».

«Από εμάς υπάρχει σαφής βούληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα διαπραγματευτούμε όλες τις λεπτομέρειες. Πρέπει να κλείσει με σωστό τρόπο», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

Επεσήμανε ότι «είναι αναμφίβολο ότι το πρόγραμμα στο οποίο έχει μπει η Ελλάδα από την αρχή είχε και έχει μεγάλα προβλήματα. Δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης από το να βγούμε γρήγορα από αυτό το πλαίσιο με το να κλείσουμε την αξιολόγηση και έπειτα να ανεβάσουμε τους μισθούς και να λύσουμε την φορολόγηση» και τόνισε ότι «η αποτυχία σε αυτή την διαπραγμάτευση δεν είναι αποτυχία της κυβέρνησης αλλά της χώρας και όλοι πρέπει να βοηθήσουν θετικά σε αυτό».

Σε ό,τι αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη των επιχειρήσεων σχολίασε πως «είναι πολύ σημαντικό, είναι εργαλείο για να ξεμπλοκάρουν πολλές επιχειρήσεις κάτι που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη από εδώ και πέρα».

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, τόνισε πως «όλοι πρέπει να εναρμονιστούν με το κλίμα λιτότητας που υπάρχει στην κοινωνία, είναι προφανές» και πρόσθεσε ότι «οι μισθοί, πάντως, των πολιτικών θέσεων είναι πια πολύ χαμηλοί».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει επαφή και συνεργασία με την Εκκλησία ο κ.Πιτσιόρλας απάντησε ότι «θα υπάρξει αποδοτική συνεργασία και με το ελληνικό δημόσιο και με την Εκκλησία» και πρόσθεσε ότι «τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον εκτιμώ πολύ και θεωρώ ότι είναι μια σημαντική προσωπικότητα».