Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι προκλήσεις για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη

Πώς θα μπορέσει η χώρα να περάσει στην ανάπτυξη. Μηνύματα για επανάσταση σοβαρότητας, αλλαγή κρατικίστικης νοοτροπίας και καλλιέργεια εμπιστοσύνης

H κυβέρνηση έχει τη βούληση, μπορεί και θα κλείσει τη 2η αξιολόγηση με τον τρόπο που επιλέγει και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα είναι θετικό, δήλωσε ο υφυπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας από το βήμα της ημερίδας «Αναπτυξιακή σύμπραξη κράτους- τραπεζών- επιχειρηματιών» που διοργανώνει η εφημερίδα «Μακεδονία».

Η χώρα πράγματι βρίσκεται σε οριακό σημείο αλλά όπως πρόβλεψε ο κ. Πιτσιόρλας το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης τον οποίο πρέπει να βαδίσουμε ενώνοντας δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα δύο νέα κεντρικά θέματα της καινούργιας ατζέντας που θα είναι: επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Και η σημαντικότερη διαρθρωτική αλλαγή, για τον κ. Πιτσιόρλα, είναι η αλλαγή κουλτούρας, «γιατί στην Ελλάδα όλοι ζούμε από το κράτος και όλοι περιμένουν τα πάντα από το κράτος».

Για να υπάρξει ανάπτυξη, το κράτος πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα, να «ενώσει πόρους» μέσα από ΣΔΙΤ. Πρέπει επίσης: Να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, να υϊοθετηθούν αξιοκρατικές αξιολογήσεις στο δημόσιο αλλά και στις επιχειρήσεις. Όσο για το κράτος, θα πρέπει επιτέλους να πάψουν οι «αυτόνομες πορείες» των υπουργείων, που χρειάζεται να συντονίζονται για την υλοποίηση ιεραρχημένων στόχων και τομέων ανάπτυξης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός, δήλωσε αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, με δεδομένα τα προβλήματα που γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές, πετυχαίνει να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις. «Πολλοί θέλουν στρατηγικά να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά περιθώρια που υπάρουν σήμερα, για να γίνουν αύριο μεγαλύτερα», κατέληξε.

Χατζηδάκης: Οι επενδύσεις δεν γίνονται χωρίς εμπιστοσύνη



Το βασικό πρόβλημα στην προσέλκυση επενδύσεων είναι το ότι η χώρα δεν δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης στους πιθανούς επενδυτές. Για να κατακτηθεί η εμπιστοσύνη, θα πρέπει τρόικα και κυβέρνησης να καταλάβουν ότι απαιτείται άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και λιγότερες δημόσιες δαπάνες, τόνισε ο πρ. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ  χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια. «Έχουμε παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια, η κυβέρνηση να βγάλει από το συρτάρι το νόμο για τα κόκκινα δάνεια που ψηφίσθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο και με ένα συνδυασμό κινήτρων και κυρώσεων να πιέσει τις τράπεζες να βρούνε λύσεις στο θέμα», είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στα αναπτυξιακά θέματα της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «χρήσιμες είναι οι υποδομές, αλλά δεν φτάνουν, το κρίσιμο είναι πως θα τις εκμεταλλευτούμε». Και είπε σαν παράδειγμα, το πως θα αξιοποιηθεί ο ΟΛΘ, οι εκτάσεις του ΟΣΕ αλλά και το αεροδρόμιο, πλέον, από τη Fraport, για να γίνει η Θεσσαλονίκη εμπορευματικό κέντρο.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αξιοποιήσει τα ατού που έχει στα χέρια της. «Δεν χρειαζόμαστε μεγαλεπίβολα σχέδια και τεράστιες εκτάσεις για να αναπτυχθεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων λειτουργούν στο εξωτερικό ακόμη και σε παλιές πολυκατοικίες. Η καινοτομία χωράει και σε μικρό μπουκάλι», τόνισε.



Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο εκπαιδευτικό, ενώ η Αμερικανική Γεωργική Σχολή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για ανάλογες σχολές που πρέπει να δημιουργηθούν σε ολόκληρη την χώρα.

Αλλά για να κερδίσει η χώρα την εμπιστοσύνη επενδυτών, για να έχει αναπτυξιακή προοπτική, «χρειάζεται πάνω απ΄ όλα την επανάσταση της σοβαρότητας».

Σταϊκούρας: Θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις 100 δισ.

Ο πρώην αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η χώρα λιμνάζει βυθιζόμενη, ενώ δεν αμφισβήτησε το ότι η κυβέρνηση θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά, όπως είπε, το κρίσιμο είναι το αν θα την κλείσει κατά τον βέλτιστο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε εξαντλητικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία, η οποία όπως είπε, πρέπει να μπορέσει, βάσει στοιχείων δημοσιευμένης μελέτης, να προσελκύσεις επενδύσεις 100 δισ ευρώ στην πενταετία. Από αυτά τα 100 δισ τα 35 θα πρέπει να αντληθούν από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, που συμπεριλαμβάνει τα 20 δισ του ΕΣΠΑ. Από το σύνολο των 100 δισ., 20-25 δισ θα πρέπει να επενδυθούν στον τουρισμό, περίπου 15-20 δισ να πάνε στον πρωτογενή και αγροτοδιατροφικό τομέα, 9 δισ σε ενέργεια και περιβάλλον, 5 δισ σε ΣΔΙΤ, έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, ενώ επιπλέον 4-5 δισ θα πρέπει να κατευθυνθούν σε μεταφορές logistics.