Skip to main content

Πιτσιόρλας: Ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν από την αρχή μια ευρωπαϊκή λύση χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, ανέφερε ο υφΥΠΟΙΚ.

«Η δική μας επιδίωξη είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση, όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από το ΔΝΤ και τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους» δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, που πάντως εκτίμησε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα κλείσει η διαπραγματευση. «Το ΔΝΤ είναι σε μεταβατική φάση [...] δεν είναι για να κάνουμε προβλέψεις αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο κοινό συμφέρον όλων είναι να κλείσει η αξιολόγηση, βεβαίως ο καθένας τραβάει το πάπλωμα όσο μπορεί» είπε.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα απάντησε στο «Πρακτορείο 104,9Fm», πως «η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν από την αρχή μια ευρωπαϊκή λύση χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, το οποίο ασχολείται με διαφορετικές οικονομίες στον πλανήτη» και πρόσθεσε: «Είμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι, να κάνουμε υπομονή, ας το δούμε ως τον τελευταίο σταθμό σε μια δύσκολή διαδικασία. Να μην τολμήσει κανείς να παίξει με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και άλλων χωρών που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, υπάρχει μια έντονη συζήτηση που συμπεριλαμβάνει και το ελληνικό πρόγραμμα «Οι εύκολες κριτικές δεν βοηθούν, η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά θα διαπραγματευτούμε όσο σκληρά γίνεται» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί τις ιδιωτικοποιήσεις, απάντησε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων προχωράει, επισήμανε, ωστόσο, ότι παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε το πρόβλημα είναι το χρέος, καθώς η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και υποχρεώθηκε να υπαχθεί σε μνημόνιο.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι υπάρχουν παθογένειες στην οικονομία, οι οποίες καταπολεμούνται σταδιακά αν και το σκληρό πρόγραμμα που υλοποιείται δεν βοηθά την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς. Ωστόσο, όπως είπε, το 2017 είναι η χρονιά στροφής για την ελληνική οικονομία. «Αν κλείσει η αξιολόγηση και με την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα έχουμε μια καινούργια εικόνα» τόνισε.

Αναφερθείς ειδικά στις επενδύσεις είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει τόσες όσες δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα, ενώ εκτίμησε ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποδίδουν και στην καθημερινότητα των πολιτών. «Από τον επόμενο μήνα ξεκινά επένδυση της Cosco ύψους 500 εκ. ευρώ, στα αεροδρόμια η επένδυση αγγίζει τα 400 εκ. ευρώ, ενώ σημαντικά τουριστικά έργα, θα γίνουν σε Κέρκυρα και Αστέρα Βουλιαγμένης» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εκλογές, απάντησε: «Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της, επισημαίνει τα προβλήματα, αλλά το αίτημα για εκλογές είναι λάθος, βάζει τη χώρα σε περιπέτεια και δημιουργεί αρνητικό κλίμα». Συμπλήρωσε: «Όλα τα κόμματα διαχειριζόμαστε τα τελευταία χρόνια μια τεράστια κρίση, γιατί η οικονομία δεν καταστράφηκε από τα δυο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να τα αλλάξουμε όλα. Το χειρότερο αυτή τη στιγμή είναι μια προεκλογική περίοδος. Να ξεκινήσει η ανάπτυξη και έχουμε χρόνο και εκλογές να κάνουμε και να αντιπαρατεθούμε και όλα να τα κάνουμε».