Skip to main content

Πιτσιλής: Μόνιμες ομάδες φορολογικών ελέγχων από τη ΓΓΔΕ

Η υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων ανά επαγγελματικό κλάδο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα επόμενα σχέδια της ΓΓΔΕ

«Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν αλλά και δεν αδικούμε κανένα» είπε από τη Θεσσαλονίκη και το Thessaloniki Tax Forum o Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να συσταθούν μόνιμες ομάδες για τη διενέργεια ελέγχων 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, καθόλη τη διάρκεια του έτους, ακόμα για περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης.

Επίσης, στα αμέσως επόμενα σχέδια είναι η υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων ανά επαγγελματικό κλάδο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ενώ η ΓΓΔΕ θα εισηγηθεί και την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις κυρώσεις για μη έκδοση αποδείξεων και τη μη συμμόρφωση σε φορολογικούς ελέγχους.

Η ΓΓΔΕ έχει ξεκινήσει εντατικό πρόγραμμα ελέγχων, οι οποίοι στον ένα μήνα που εφαρμόσθηκαν από μεικτά συνεργεία στον Προμαχώνα, καταγράφηκε αύξηση της παραβατικότητας, κυρίως από τα φορτηγά, κατά 200%. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα τελωνεία της Εξοχής και του Ορμενίου, προς τα οποία κινούνται οι οδηγοί με τα υπέρβαρα φορτία προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους στον Προμαχώνα.

"Ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι με σαρωτικούς ελέγχους, περίπου 40.000 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και έφεραν αποτελέσματα καθώς η αναστολή λειτουργίας λειτούργησε. Επί παραδείγματι τον Σεπτέμβριο μήνα είχαμε υπέρβαση στόχου στην είσπραξη ΦΠΑ κατά 253% στη Μύκονο, κατά 239% στη Ρόδο, κατά 133% στη Ζάκυνθο και κατά 92% στην Κέρκυρα.

Στοχευμένοι ήταν και οι έλεγχοι σε ξενοδοχεία, μετά από έρευνα που έκαναν υπάλληλοι της ΓΓΔΕ στο trivago και στο booking", πρόσθεσε ο κ. Πιτσιλής.

"Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι στα δημόσια έσοδα δεν συνεισφέρουν μόνο οι ειλικρινείς, συνεισφέρουν όλοι".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για μία ακόμη φορά στο εξωστρεφή τακτική που η ΓΓΔΕ θα εφαρμόσει από 1ης Ιανουαρίου 2017, σαν ανεξάρτητη αρχή πλέον, η οποία θα επιδιώξει σε συνάντηση με τους φορείς, τη συνδιαμόρφωση του επιχειρησιακού της προγράμματος για το 2017, ενώ συναντήσεις συνεργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο θα γίνονται κάθε τρίμηνο.

Όπως ανέφερε, ουσιαστική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της ΓΓΔΕ θα υπάρξει όταν θα γίνουν βήματα στο χώρο της εκπαίδευσης. Ήδη συστήθηκε η Φορολογική Ακαδημία ενώ έχουν σταλεί για επιμόρφωση υπάλληλοι στη Γαλλική Φορολογική Ακαδημία και κάποιοι άλλοι στη Γερμανία, στη Ρηνανία Βεστφαλία.

Η Γραμματεία λειτουργεί με όρους απόλυτης διαφάνειας, πρόσθεσε ο κ. Πιτσιλής ανακοινώνοντας επίσης ότι οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται με ατομικούς όρους καθώς θα επικαιροποιηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας των Υπαλλήλων.

Το Thessaloniki Tax Forum πραγματοποιήθηκε με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.