Skip to main content

Πιθανή η αύξηση φορολογίας στη Γερμανία το 2011

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί αύξηση της φορολογίας στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς, όπως τονίζει, ο δανεισμός της χώρας έχει σημειώσει ήδη μεταπ
Ενδείξεις που προοιωνίζονται ρήξη στην κεντροδεξιά συμπολίτευση στη Γερμανία αναφάνηκαν λόγω του ενδεχομένου αύξησης της φορολογίας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως στόχος του είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή στην εφημερίδα Bild, ο Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί αύξηση της φορολογίας στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς ο δανεισμός της χώρας έχει σημειώσει ήδη μεταπολεμικό ρεκόρ.

Ωστόσο, εάν η χριστιανοδημοκρατική ένωση (CDU) αποφασίσει να αυξήσει τη φορολογία, θα έλθει σε μετωπική σύγκρουση με το έτερο κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας, τους φιλελεύθερους δημοκράτες (FDP), οι οποίοι αυτόν τον μήνα απέσυραν με εμφανή απροθυμία τις προτάσεις τους να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία.

«Ο κόσμος θέλει από εμάς να μειώσουμε το υψηλό επίπεδο του χρέους», είπε ο Σόιμπλε.

Η Γερμανία σύνηψε νέα δάνεια αξίας περίπου 80,2 δισ. το 2010, για να χρηματοδοτήσει το πακέτο «τόνωσης» της οικονομίας, κάτι που η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ υποστήριξε ότι ήταν αναγκαίο, ώστε η χώρα να βγει από την ύφεση.

«Δε θα υπάρξουν αυξήσεις των φόρων όσο το FDP είναι εδώ στην κυβέρνηση», διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και στέλεχος του FDP, Ράινερ Μπρούεντερλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

Η κυβέρνηση Μέρκελ εμφανίστηκε αυτήν την εβδομάδα να διαφωνεί με την κυβέρνηση Ομπάμα όσον αφορά στη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στη συνάντηση του Σόιμπλε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο Βερολίνο. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε την «ανησυχία» της, διότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, κυρίως η Γερμανία, ίσως μειώσουν με υπέρμετρο ζήλο τις δημόσιες δαπάνες αυξάνοντας παράλληλα τη φορολογία, παρατείνοντας, έτσι, την ύφεση.