Skip to main content

Αλλαγή σκηνικού: Πιθανές από Δευτέρα οι νέες κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ

Θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον ΟΑΣΘ, τονίζει ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης.

του Δημήτρη Παπανίκου

Με πρόταση για νέες κινητοποιήσεις ξανά από την προσεχή Δευτέρα 15 Μαΐου προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ ο πρόεδρος του συνδικάτου Δημήτρης Τσερμενίδης. Παρά το διαφορετικό κλίμα που έβγαινε τις τελευταίες μέρες από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία σημείωνε ότι οι εργαζόμενοι πρόκειται να δείξουν κατανόηση και να δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου στον Οργανισμό έως ότου τους καταβάλλει τα οφειλόμενα, τα πράγματα φαίνεται από χθες να εξελίσσονται διαφορετικά.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Τσερμενίδης η διοίκηση του ΟΑΣΘ οφείλει στους εργαζόμενους δύο μισθούς (Μαρτίου και Απριλίου) και μέρος από το δώρο του Πάσχα. Το σύνολο των οφειλομένων ανέρχεται περίπου στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΣΘ είναι σε θέση να εξοφλήσει μόνον τον ένα μισθό από την κρατική επιχορήγηση του μηνός Μαΐου η οποία έφτασε χθες στα ταμεία του Οργανισμού. Επιπλέον, τα χρήματα τα οποία πρόκειται να εισπράξει ο ΟΑΣΘ από τη διαιτησία για την εκκαθάριση του 2014 είναι μόλις 4,6 εκατ. ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ, έναντι των 14,5 εκατ. τα οποία διεκδικούσε. Μάλιστα, τα χρήματα αυτά είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν καθώς θεωρείται πολύ πιθανόν το δημόσιο να ασκήσει έφεση στην απόφαση της διαιτησίας παρότι, σύμφωνα με το νόμο, αυτή θεωρείται άμεσα εκτελεστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο και έχει συμφωνήσει να λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της τάξης περίπου των 3,5 εκατ. ευρώ, με ενέχυρο την απόφαση της διαιτησίας για τα 4,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο και αυτό δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από την άλλη εβδομάδα καθώς θα πρέπει προηγουμένως να καθαρογραφεί η απόφαση. Όλα αυτά συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχαν η διοίκηση του Οργανισμού με την ηγεσία του συνδικάτου με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη να ζητά από τους εργαζόμενους μια μικρή πίστωση χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη το πρόβλημα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ δεν είναι μόνον τα οφειλόμενα. Είναι κυρίως η κόπωση όλων των τελευταίων μηνών και η ανασφάλεια που βιώνουν εξ αιτίας της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός. «Δεν πρόκειται να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μας λαμβάνοντας έναν μισθό. Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνον ο ένας μισθός. Θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον ΟΑΣΘ» τονίζει στη Voria.gr ο κ. Τσερμενίδης. Εκείνο που ζητά, πέραν της καταβολής των οφειλομένων, είναι να τους καλέσει ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, το συνδικάτο και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για να μιλήσουν ειλικρινά και ανοιχτά για το μέλλον του Οργανισμού. «Να δούμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε και να βρούμε έναν κοινό τόπο» τονίζει.

«Εάν δεν συμβεί αυτό τότε δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω» ξεκαθαρίζει ο κ. Τσερμενίδης. Εξηγεί ότι το συνδικάτο θα δείξει ανοχή ως αύριο Παρασκευή αλλά από Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα μπουν σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Είτε με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας, είτε με άλλο τρόπο (π.χ. απεργία) στην περίπτωση που τους καταβληθεί ένας μισθός.