Skip to main content

Εrnst & Υoung: Mεγάλες οι προοπτικές του επιχειρείν στη Β. Ελλάδα

Συνέντευξη της Βασιλικής Κούρα, Υπεύθυνης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Γραφείου της Θεσσαλονίκης, Εrnst & Υoung Ελλάδος.

του Γιώργου Δώρα

Κυρία Κούρα, η Εrnst & Υoung αποφάσισε φέτος να ενισχύσει περαιτέρω το γραφείο της στη Θεσσαλονίκη. Πώς κατέληξε σε αυτήν την απόφαση;

Το γραφείο της ΕΥ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 1996 προσφέροντας κυρίως ελεγκτικές και φορολογικές υπηρεσίες, ενώ η ΕΥ έχει υποστηρίξει πολλές εταιρείες της περιοχής, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω του γραφείου της στην Αθήνα. Η επέκταση του γραφείου μας στη συμπρωτεύουσα αποτελεί μία στρατηγική επιλογή για εμάς για μια σειρά από λόγους. Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν πολλές υγιείς επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι περισσότερες είναι οικογενειακές, χωρίς μεγάλα ανοίγματα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει έντονη εξωστρέφεια. Σήμερα, η Βόρεια Ελλάδα τείνει να ξαναγίνει ένα δυναμικό βιομηχανικό κέντρο, λόγω της κομβικής της τοποθεσίας και του δυναμισμού των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών.  

Βλέπετε κάτι να διαφοροποιεί τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας από αυτές της υπόλοιπης χώρας;

Η χώρα μας για να βγει από την κρίση θα πρέπει να βασισθεί σε επιχειρήσεις που διδάσκονται από τα λάθη του παρελθόντος, επανεξετάζουν τις επιλογές τους και τις λειτουργίες τους, εγκαταλείπουν την εσωστρέφεια και εκμεταλλεύονται τις νέες ευκαιρίες. Όλα αυτά τα χρόνια, οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας πάλεψαν με τις δικές τους δυνάμεις, μακριά από το κέντρο και τον προστατευτισμό του κράτους. Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν αναδειχθεί πρωτοπόρες στον κλάδο τους, και είναι αυτές που μπορούν να αποτελέσουν το μοντέλο ανάπτυξης και άλλων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Είναι αυτές που μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές, να δημιουργήσουν στρατηγικές συμμαχίες και να προσελκύουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Έχετε στο μυαλό σας συγκεκριμένα παραδείγματα;

Είναι πάρα πολλές και δε θα ήθελα να αδικήσω κάποιες αναφέροντας μόνο αυτές που μου έρχονται άμεσα στο μυαλό. Μπορώ όμως να σας πω ότι τα χρόνια που η ΕΥ οργανώνει τον διαγωνισμό του «Επιχειρηματία της Χρονιάς», έχουν διακριθεί μια σειρά από δυναμικοί επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Έτσι, το 2006 βραβεύθηκε ο Στέφανος Τζιρίτης της Isomat, το 2008 οι Κωνσταντίνος Παλατιανάς της Palaplast και Ιωάννης Μίχος της Epsilon Net, το 2011 ο Παναγιώτης Τσινάβος της Κρι-Κρι, το 2013 ο Σταύρος Ανδρεάδης του Ομίλου ΣΑΝΗ και το 2015 ο Γιάννης Τσερέπας της Lariplast.

Βλέπετε οι γενικότερες εξελίξεις στη Βόρεια Ελλάδα να συμβάλουν στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής;

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά θετικά μηνύματα. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών, όπως είναι η APM, ICTS, Mitsui και DPW. Αντίστοιχος σχεδιασμός αξιοποίησης υπάρχει και για τα μικρότερα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος, για παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας. Σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό, το πιο στρατηγικό έργο στην Βόρεια Ελλάδα, θα ενισχυθεί τόσο η μεταφορά εμπορευμάτων, όσο και οι τοπικές οικονομίες. Επιπλέον, τα αεροδρόμια Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας, είναι μεταξύ αυτών που παραχωρήθηκαν στη Fraport, η οποία ανέλαβε τη λειτουργία, βελτίωση και ανάπτυξή τους για τα επόμενα 40 χρόνια.



Αναφέρεστε κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις;

Δεν είναι μόνο αυτές. Υπάρχει ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό. Έχουμε τη συμφωνία συγχώνευσης των εταιρειών SANI Resort και Ikos Resorts με συμμετοχή και σημαντικών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και την εξαγορά του Gerakina Beach Resort στη Σιθωνία. Επίσης, έχουμε τον τομέα της ενέργειας με αφετηρία το Διαδριατικό Αγωγό Αερίου (ΤΑP) του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το Μάιο του 2016 και την προοπτική του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, αλλά και το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών για τη δημιουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRUs) στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το έργο αυτό θα επιτρέπει τις εισαγωγές LNG από τις διεθνείς αγορές και εν συνεχεία την εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Νότια και ΝΑ Ευρώπη. Τέλος, έχουμε στη Δυτική Μακεδονία την πρώτη επένδυση για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ για την οποία η εταιρεία μας ήταν σύμβουλος χρηματοδότησης.  

Τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρει η ΕΥ στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας;

Η ΕΥ υποστηρίζει από πολυεθνικές έως και start-ups, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν από φορολογικά και χρηματοοικονομικά, μέχρι στρατηγικά και επιχειρησιακά, τα οποία τους βοηθούν να προβλέψουν, να καθορίσουν και να δώσουν έμφαση σε ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία τους. Με τις υπηρεσίες μας βοηθάμε τις εταιρείες να αναπτυχθούν, να προστατευτούν, να καινοτομήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις πρακτικές τους. Στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, η πρώτη ανάλυση της αγοράς δείχνει ότι οι ανάγκες υποστήριξης των εταιρειών βρίσκονται σε θέματα διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες, προώθησης εξαγωγών, βελτίωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείρισης προσωπικού και ανάλυσης δεδομένων. Όσον αφορά, μάλιστα, στις πρακτικές διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού στις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Σ.Β.Β.Ε διεξάγουμε αυτή την περίοδο και θα δημοσιεύσουμε στη συνέχεια μια μεγάλη σχετική έρευνα, με σκοπό να αναδειχθούν οι υφιστάμενες πρακτικές, οι οποίες σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την επιλογή εργαζομένων, την εκπαίδευση και ανάπτυξη τους, την αξιολόγηση και την παροχή κινήτρων και να εντοπιστούν ακολούθως ευκαιρίες βελτίωσης αυτών.

Τι αλλάζει ουσιαστικά στο γραφείο της Θεσσαλονίκης;

Το γραφείο της ΕΥ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ήδη από το 1996, καθώς από νωρίς είδαμε την ανάγκη αποτελεσματικής υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων σε ελεγκτικά και φορολογικά θέματα. Στόχος μας σήμερα είναι να το ενισχύσουμε με μια ομάδα εξειδικευμένη στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η οποία σταδιακά θα μεγαλώσει ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, τόσο σε άτομα, όσο και σε εξειδίκευση. Παράλληλα, όμως, το γραφείο θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος με την ομάδα της Αθήνας, καθώς και με τα διεθνή στελέχη της ΕΥ, ώστε να επωφελούνται οι εταιρείες εδώ από την τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτει η εταιρεία συνολικά σε πιο ειδικά θέματα. Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να μην αισθάνονται αποκομμένες λόγω τοποθεσίας από ανθρώπους με πλούσια γνώση και διεθνή εμπειρία.

Εσείς πώς αποφασίσατε να μετακινηθείτε στη Θεσσαλονίκη; Πώς θα επηρεάσει αυτό την καριέρα σας;

Η καταγωγή μου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησα από τις τάξεις του Λυκείου του, ενώ, στη συνέχεια, έζησα στην Θεσσαλονίκη, καθώς σπούδασα στο Μαθηματικό του Αριστοτελείου, πριν πάρω το μεταπτυχιακό μου από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στη συνέχεια, μετακόμισα στην Αθήνα ώστε να έχω την ευκαιρία να αναπτυχθώ και να κερδίσω εμπειρίες στο περιβάλλον μίας πολυεθνικής εταιρείας, όπου, παράλληλα, ολοκλήρωσα και το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνεπώς, το γραφείο της Θεσσαλονίκης είναι για μένα μια ευκαιρία να γυρίσω στον τόπο μου, αλλά και μια τεράστια πρόκληση, δεδομένων όλων των θετικών προοπτικών που σας ανέφερα νωρίτερα.