Skip to main content

Πιστεύουν στην Ελλάδα οι Κινέζοι

Η συμφωνία Ελλάδας - Κίνας, η οποία αφορά στους τομείς της ναυτιλίας, των ακινήτων, των υποδομών, και της εξαγωγής ελαιόλαδου, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της Κίνας στο ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τ
«Η συμφωνία Ελλάδας - Κίνας, η οποία αφορά στους τομείς της ναυτιλίας, των ακινήτων, των υποδομών, και της εξαγωγής ελαιόλαδου, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της Κίνας στο ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση, σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία τέτοια εμπιστοσύνη δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο πολύτιμη», υπογραμμίζεται σε άρθρο γνώμης του αρχισυντάκτη του πρακτορείου ειδήσεων «Σινχουά», Λιού Ζιέ, το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου με τίτλο «China΄s financial aid to debt-laden countries is not just rhetoric».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα, που εξασφάλισε την έγκαιρη υποστήριξη της Κίνας, όταν βρέθηκε στη δεινή θέση, που προκλήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση» και διευκρινίζεται ότι η Κίνα έχει συνάψει συμφωνία και με την Ισλανδία.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η αντιδιαστολή ανάμεσα στην Κίνα και σε ορισμένες οικονομίες της Δύσης, καθώς «από την αρχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης, το 2008, οι ανεύθυνες δαπάνες Κυβερνήσεων και καταναλωτών οδήγησαν κάποιες χώρες της Δύσης σε βαθιά ύφεση και σε κρίση χρέους, ενώ η Κίνα, στηριζόμενη σε ένα τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας και στην επιθυμία να εξαλείψει τη δυνατότητα καταναλωτικών δαπανών, όχι μόνο πέτυχε τη δική της ταχεία ανάκαμψη, αλλά προσέφερε ενεργά και υπεύθυνα βοήθεια και σε άλλα κράτη».

Στο άρθρο περιλαμβάνονται δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζανγκ Ντετζιάνγκ, ο οποίος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τόνισε ότι η Κίνα στηρίζει τα μέτρα της ΕΕ και του ΔΝΤ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και πρόσθεσε ότι η Κίνα, ως σημαντικό μέλος του ΔΝΤ, αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Εξάλλου, ο κ. Ζανγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να επεκτείνει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τις κινεζικές επιχειρήσεις, που ήδη δραστηριοποιούνται ή που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ερευνητή της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, η υποστήριξη της Κίνας προς την Ελλάδα θα βοηθήσει τη χώρα να περιορίσει το δημόσιο χρέος της και θα τονώσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ, που έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα μέτρα λιτότητας που έλαβε η ελληνική Κυβέρνηση και στις αντιδράσεις που αυτά προκάλεσαν, σημειώνεται ότι «έχοντας λίγες εναλλακτικές λύσεις, η Ελλάδα πρέπει να καταφύγει στις ξένες επενδύσεις» και υπογραμμίζεται ότι «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, καμία άλλη χώρα, εκτός από την Κίνα, δεν προσέφερε βοήθεια, και, βέβαια, η Κίνα δεν ήταν η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Η ενέργεια της Κίνας δείχνει πως η βοήθεια, που προσφέρεται από μία υπεύθυνη, μεγάλη χώρα δεν είναι απλώς ρητορική».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η συνεργασία της Κίνας με την Ελλάδα βασίζεται σε αμοιβαία οφέλη. Η Ελλάδα διακρίνεται στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ και η Κίνα είναι διεθνής ηγέτης σε αυτόν τον τομέα», και παρατίθενται δηλώσεις της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, η οποία κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κίνα ανέφερε ότι το 60% των κινεζικών εξαγωγών διακινείται από ελληνικά πλοία, ενώ περισσότερα από 400 πλοία ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων έχουν κατασκευασθεί στη Σαγκάη κατά την τελευταία 15ετία, και πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ενίσχυση της συνεργασίας «των δύο παγκόσμιων ηγετών στον τομέα της ναυτιλίας».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «κάθε επένδυση, είτε είναι μακροπρόθεσμη είτε βραχυπρόθεσμη, είτε είναι κερδοσκοπική ή στρατηγική, έχει κινδύνους, και η συμφωνία συνεργασίας της Κίνας με την Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση» και ακολουθεί αναφορά στην πολιτική τόνωσης των εισαγωγών και της εσωτερικής ζήτησης, που ακολούθησε η Κίνα, με την παρατήρηση ότι «και η Ελλάδα ωφελήθηκε, καθώς οι εξαγωγές της προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 40% στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου».

Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την παρατήρηση ότι «η Κίνα εκπλήρωσε τη δέσμευσή της να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα για την υπέρβαση των προβλημάτων με συγκεκριμένες ενέργειες. Αξίζει τον σεβασμό του υπόλοιπου κόσμου».