Skip to main content

Πίσω στην Ελλάδα θα επιστρέφονται πρόσφυγες από κράτη της ΕΕ

Η διαδικασία έχει αρχίσει και πιστεύουμε ότι οι πρώτες επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας στον Guardian.

Πίσω στην Ελλάδα θα επιστρέφουν πρόσφυγες κράτη της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στον Guardian.

Πρόκειται για πρόσφυγες, οι οποίοι αιτήθηκαν άσυλο και κατεγράφησαν για πρώτη φορά στη χώρα μας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Η Γερμανία έχει κάνει σχεδόν 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Βερολίνο αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία ζήτησαν επίσης να επιστραφούν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.  

Ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στον Guardian είπε ότι οι πρώτες επιστροφές θα γίνουν αμέσως.

«Η διαδικασία έχει αρχίσει και πιστεύουμε ότι οι πρώτες επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Θα αρχίσει με έναν συμβολικό αριθμό, σαν μια πράξη φιλίας (απέναντι στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη). Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί τόσους πολλούς (πρόσφυγες), έχει υποστεί τέτοια πίεση που η αποδοχή ακόμη περισσότερων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο αν όχι μια τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας είχε ήδη κάνει λόγο παλαιότερα για συμβολική εφαρμογή της συνθήκης «Δουβλίνο 2» (δείτε εδώ).

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει ρυθμιστεί ο τόπος διαμονής τους.
«Δεν ξέρω που θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα, θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα», πρόσθεσε. «Ό,τι και να γίνει, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Αξιωματούχοι, σημειώνει ο Guardian, υποστηρίζουν ότι η αποδοχή των προσφύγων δεν ήταν κάτι που επιδέχεται διαπραγμάτευσης, απορρέει από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και άλλωστε έχουν εισπραχθεί κεφάλαια από τις Βρυξέλλες για αυτό. Η επανεγκατάσταση δεν θα επηρεάσει τους αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην ΕΕ πριν από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

O Guardian αναφέρεται ακόμη στο γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί και πάλι οι μεταναστευτικές ροές και ότι συνολικά εκτιμάται ότι μόνο στα νησιά βρίσκονται 14.335 πρόσφυγες και μετανάστες.