Skip to main content

Σε εξέλιξη πραξικόπημα στην Τουρκία, στους δρόμους τα τανκς (φωτο+vid)

Με ανακοίνωση του ο τουρκικός στρατός ανέφερε οτι έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, για να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πραξικόπημα στην Τουρκία, καθώς στρατιώτες και τανκς έχουν βγει στους δρόμους και στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Παράλληλα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν για τα αυτοκίνητα το βράδυ της Παρασκευής. Στις γέφυρες έχουν παραταχθεί στρατιώτες. Στρατός και τανκς βρίσκονται και στο αεροδρόμιο της χώρας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλεισει και τα σύνορα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι σημειώθηκε στην Άγκυρα ισχυρή έκρηξη, ενώ ένα ελικόπτερο άνοιξε πυρ πάνω από την πόλη. Το CNN Turk κάνει λόγο για πολιορκία στα γραφεία του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε εξέγερση από τμήμα του στρατού λέγοντας ότι πρόκειται για απόπειρα από ομάδα εκτός της ιεραρχίας, αποφεύγει ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη πραξικόπημα. Ο Γιλντιρίμ μίλησε για «απόπειρα από τμήμα του στρατού», λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος να το χαρακτηρίσουμε πραξικόπημα». Λίγο αργότερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεναλί Γιλντιρίμ προειδοποιεί με αντίποινα. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία. Τόνισε δε ότι όσοι ευθύνονται για τα γεγονότα, θα πληρώσουν το τίμημα. 

Η ανακοίνωση του στρατού

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε οτι έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. Παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε σε ζωντανή μετάδοση ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού, σημειώνοντας ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν.

Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Ο παρουσιαστής ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας.

Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας ωστοσο αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν ανεκτές απόπειρες υπονόμευσης της δημοκρατίας.

Δραματικό διάγγελμα Ταγίπ Ερντογάν μέσω skype

Με διάγγελμα του μέσω skype ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους πολίτες να βγουν στον δρόμο και να αντισταθούν. Έκανε λόγο για «απόπειρα εξέγερσης» και πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Συγκεχυμένες είναι πάντως οι πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αρχικά ειχε αναφερθεί ότι είναι για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν. Πάντως, λίγο μετά τη δήλωσή του, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία. Ωστόσο, λίγο μετά από τη γερμανική πλευρά διαψεύσθηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε άσυλο. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της δημοκρατίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

 

 

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» ανέφερε ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Tο πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μεταδίδει ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην 'Αγκυρα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχουν όμηροι στο Στρατηγείο του Στρατού στην Άγκυρα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγος ενόπλων δυνάμεων.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με μαρτυρία πιλότου που επικαλείται το Reuters, όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Ατατούρκ έχουν ακυρωθεί. Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.

Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτήριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο. 

Ο δήμαρχος της Άγκυρας καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους κατά της απόπειρας πραξικοπήματος

Διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή που πρόσκειται στην Ε.Ε., ο στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και σημείων στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία, ενώ είπε ότι τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν, πρέπει να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «εξελισσόμενη κατάσταση» στην Τουρκία, χώρα-εταίρο της Ουάσινγκτον στο NATO και σημαντικός σύμμαχός της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημέρωση», πρόσθεσε ο Πράις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους Γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ' Ορσέ.

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας εν μέσω απόπειρας στρατιωτικού πραξικομήματος, όπως ανέφερε αξιωματούχος.