Skip to main content

Πειραιώς: Διημερίδα για τα τοπία Μακεδονίας και Θράκης στη Θεσσαλονίκη

Θα αποτελέσει αφορμή για έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους των φορέων ώστε να προωθηθεί η διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με τίτλο «Τοπία Μακεδονίας – Θράκης: Εθνικά Πάρκα και Υγρότοποι», την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Μαΐου (ώρα έναρξης 17:00), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός της διημερίδας είναι να τονίσει την αλληλεπίδραση ανθρώπου - φύσης στο πέρασμα του χρόνου, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Επιπλέον, η διημερίδα θα αποτελέσει αφορμή για έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους των φορέων ώστε να προωθηθεί η διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία.

Η διημερίδα που πραγματοποιείται με τη συνδρομή των φορέων διαχείρισης των Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, θα αναδείξει σημαντικά θέματα που άπτονται της διαχείρισης, της προστασίας και διαφύλαξης, αλλά και της αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας αυτών των υγροτόπων και των Εθνικών Πάρκων. Εκτός από τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων καθηγητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και των ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, θα τοποθετηθούν και οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των τεσσάρων φορέων διαχείρισης.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προβολές ντοκιμαντέρ που αφορούν στις περιοχές  που διαχειρίζεται ο κάθε φορέας ώστε να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης τους τόπους αυτούς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διημερίδας:

ΤΡΙΤΗ 17/5/2016

Έναρξη 17.00 Προλογίζει εκπρόσωπος του  Π.Ι.Ο.Π.

17.20 Ομιλία Προέδρου τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. κ.Ζάγκα Θεοχάρη Τίτλος ομιλίας: «Το φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου»

17.40 Ομιλία αναπλ. Καθηγητή τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
και Φυσικών Πόρων Δ.Π.Θ. κ. Παπαγεωργίου Αριστοτέλη Τίτλος ομιλίας: "Ο βιολογικός πλούτος των δασών της Μακεδονίας και της Θράκης, περιμένοντας την κλιματική αλλαγή".

18.00 Προβολή ντοκιμαντέρ Φ.Δ. Ε.Π. Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου

18.20 Ομιλία Dr. Δημητρίου Ε. Μπακαλούδη, Επ. Καθηγητή Α.Π.Θ., Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου
Τίτλος ομιλίας: Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου: Η γη των αρπακτικών

18.40 Συζήτηση

18.50 Διάλειμμα – καφές

19.15 Ομιλία Φ.Δ. Ε.Π. Ροδόπης Σταύρου Κεχαγιόγλου, MSc. Δασολόγου, Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Τίτλος ομιλίας: «Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης»

19.30 Συζήτηση

19.45 Προβολή ντοκιμαντέρ Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Ροδόπης (διάρκεια 60΄)

20.45 Λήξη

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/5/2016 (Παγκόσμια ημέρα μουσείων)

Έναρξη 17.00 σύντομος χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Π.Ι.Ο.Π.

Προλογίζει ο σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ Νίκος Βεζυργιάννης

17.40 Προβολή ντοκιμαντέρ Φ.Δ. Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

18.00 Ομιλία φορέων Δέλτα Νέστου Δρ. Μάνου Κουτράκη ,Τακτικού Ερευνητή ΕΛΓΟ- ΙΝΑΛΕ ,προέδρου Δ.Σ ΕΠΑΜΑΘ). Τίτλος ομιλίας: «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης «το μεγαλύτερο υγροτοπικό Πάρκο της Ελλάδας»

18.20 Συζήτηση

18.30 Διάλειμμα – καφές

19.00 Ομιλία του Δασολόγου, Τακτικού Ερευνητή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.,Δρ. Παύλου Κωνσταντινίδη. Τίτλος ομιλίας: «Οι χερσαίοι τύποι οικοτόπων της περιοχής ευθύνης του ΦΔ του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και Αλυκές Κίτρους»

19.20 Ομιλία φορέων Δέλτα Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα. Προλογίζει ο Πρόεδρος του ΦΔ και Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Κουϊμτζής Θεμιστοκλής. Θα μιλήσει η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΦΔ κ. Παπαδράγκα Λία. Τίτλος ομιλίας: «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης»

19.40 Προβολή ντοκιμαντέρ Φ.Δ. Δέλτα Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα

20.00 Συζήτηση

20.15 Λήξη