Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ και Καλαφάτη: Θέλετε ανοιχτό δίαυλο με την ακροδεξιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» ασκούν δριμεία κριτική στον κ. Καλαφάτη για τη στάση του στο δημοτικό συμβούλιο

Έντονη κριτική στη σημερινή ομιλία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρου Καλαφάτη για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, άσκησε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης όσο και η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.

«Ευκαιρία για να κάνει φτηνή αντιπολίτευση βρήκε ο επικεφαλής της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης στο δήμο Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του λέγοντας πως στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, «ο επικεφαλής των Εν Τάξει και βουλευτής της ΝΔ αντί να στρέψει τα βέλη του κατά των ακροδεξιών φασιστών που επιτέθηκαν εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, επέλεξε συνειδητά να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού».

«Με αυτού του είδους τις πρακτικές», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «καταδεικνύεται η ανάγκη της ΝΔ να διατηρήσει δίαυλο επικοινωνίας με αντιδραστικούς εθνικιστικούς κύκλους της πόλης», ωστόσο «υπενθυμίζουμε στον κ. Καλαφάτη πως η Θεσσαλονίκη είναι πλέον μια ανοιχτή πόλη για όλους τους ανθρώπους, η οποία δεν υψώνει διαχωριστικά τείχη αλλά αντίθετα χτίζει γέφυρες επικοινωνίας».

«Η Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει οριστικά από το αντιδραστικό παρελθόν του παρακράτους και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας και κανείς δεν μπορεί να την γυρίσει πίσω» καταλήγει η ανακοίνωση λέγοντας πως ο κ. Καλαφάτης και το κόμμα του «καλά θα κάνουν να συνειδητοποιήσουν πως ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία στην οποία δεν έχουν θέση ο φασισμός και η μισαλλοδοξία».

Ομοίως και η δήλωση της κ. Καλφακάκου η οποία καταγγέλλει «την απαράδεκτη στάση» του επικεφαλής των ΕνΤαξει στη σημερινή «ιστορική» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

«Στη Θεσσαλονίκη που έζησε σκηνές από το ζοφερό της παρελθόν ο κ. Καλαφάτης προέβη σε συμψηφισμούς συμπλέοντας με τα πλέον αντιδραστικά στοιχεία» τονίζει η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, κατηγορώντας τον κ. Καλαφάτη πως αντί να καταδικάσει απερίφραστα «την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε από οργανωμένους φασίστες ο Δήμαρχος, στην ουσία τους κάλυψε προσπαθώντας να στρέψει τα φώτα ενάντια στον Πρωθυπουργό».

Μάλιστα η κ. Καλφακάκου χαρακτήρισε τη στάση αυτή ως «επικίνδυνη πρακτική που χρησιμοποιείται απροκάλυπτα από στελέχη της ΝΔ». «Κάθε ακροδεξιό παραλήρημα στην πόλη έχει άμεση σχέση με στελέχη της ΝΔ που αναλαμβάνουν τον ρόλο του «προστάτη του έθνους» αγκαλιάζοντας τα ακροδεξιά στοιχεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κ. Καλφακάκου στρέφεται και κατά του Παναγιώτη Ψωμιάδη λέγοντας πως «ο πρώην νομάρχης και εκλεκτός της ΝΔ σε ρόλο ηθικού αυτουργού on camera σιγοντάρισε την επίθεση στον δήμαρχο υβρίζοντάς τον χυδαία» ενώ προσθέτει πως «για χρόνια η ΝΔ επιβιώνει στην πόλη μέσα από τέτοιους μηχανισμούς. Από τη νομαρχία, και τον δήμο μέχρι τον ΟΑΣΘ και μέρος της Εκκλησίας».

«Οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου συνασπιζόμαστε για να κρατηθεί η Θεσσαλονίκη στο φως ενάντια σε όσους επιδιώκουν να επαναφέρουν το σκοτάδι και σε όσους τους καλύπτουν» καταλήγει η κ. Καλφακάκου.