Skip to main content

Πυρά κατά Γιάννη Μπουτάρη για την απουσία του από τη μαθητική παρέλαση

Η απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης από τη μαθητική παρέλαση, ο οποίος τάχθηκε κατά της διεξαγωγή της βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων των επισήμων

Η απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από τη μαθητική παρέλαση, ο οποίος τάχθηκε κατά της διεξαγωγή της, βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων των επισήμων.

Σκληρή επίθεση κατά του δημάρχου εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκη Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στη χρησιμότητά των μαθητικών παρελάσεων αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Εμείς ήμασταν εδώ και τιμούμε την παρέλαση, τη διαδικασία και τους νέους που ήταν εδώ», σχολίασε ο κ. Φάμελλος, προτείνοντας να ανοίξει η συζήτηση όχι όμως την ημέρα της γιορτής. «Το ότι πρέπει η νέα γενιά και όλη η κοινωνία μας να βρει έναν τρόπο να την εκφράζει και την γνώση και την πίστη στη Δημοκρατία και η ελευθερία είναι σταθερές αξίες, αυτό είναι δεδομένο. Εάν αυτό θα γίνεται με μια παρέλαση ή αν θα γίνεται με άλλες γιορτές είναι κάτι που μπορεί να το συζητήσει το υπουργείο Παιδείας, όχι όμως την ημέρα της γιορτής. Προφανώς κανένας από μας δεν έχει καμία διάθεση να εισάγει μια λογική στρατιωτικής οργάνωσης στη νεολαία ή το σχολείο, παρ΄ ότι είμαστε σταθερά δεσμευμένοι και τοποθετημένοι υπέρ της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να συζητηθούν και έξω από τις παρελάσεις, αλλά ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι στοιχεία που πρέπει να αφορούν και τη νέα γενιά, είναι δεδομένο», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.



Τη στάση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη επέκρινε ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, κάνοντας λόγο για άτομα με «θολωμένο μυαλό εκμεταλλεύονται τις παρελάσεις».  «Απέναντι σε όλους εκείνους που με θολωμένο μυαλό εκμεταλλεύονται τις παρελάσεις για να φτιάξουν το πολιτικό τους προφίλ, εμείς είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη νεολαία και να τη συγχαρούμε. Και με αυτόν τον τρόπο να την παροτρύνουμε να ακολουθήσει πιστά το δρόμο της γνώσης και της αριστείας. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για ένα καλύτερο αύριο και για τη νεολαία και για την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.



«Μακάρι να έλειπε μόνο σήμερα ο δήμαρχος, λείπει όμως σχεδόν πάντα από τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναλογιστούν και να καταγράψουν οι πολίτες. Σε τέτοιες εορταστικές εκδηλώσεις, σε κάθε περίπτωση, ο καθένας με τη συμπεριφορά του, τα λεγόμενά του ή την απουσία του, δίνει και το δικό του στίγμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «ο θεσμός (σσ δημάρχου) επέλεξε να υποβαθμίσει την εκπροσώπηση αυτή με το να μην παρίσταται ο ίδιος αλλά να εκπροσωπηθεί από ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Είναι θέμα βαθύτατων συμβολισμών».

«Να φροντιστούμε αυτά τα παιδιά να μείνουν στην Ελλάδα για να κτίσουν το μέλλον», τόνισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως ο κόσμος έχει ανάγκη από σύμβολα, όπως αυτό του Αβέρωφ.

Σημαντική και ετήσια διαδικασία τιμής χαρακτήρισε τις παρελάσεις ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Για μας οι παρελάσεις στρατιωτικές ή μαθητικές είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν», ανέφερε, σημειώνοντας πως ήταν εξαιρετική η μαθητική παρέλαση. «Για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, τώρα όμως η ευθύνη είναι δική μας και είναι εθνική. Αυτή που έχουμε τώρα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι νέοι να μείνουν στη χώρα και να δημιουργήσουν εδώ. Αυτό το περιβάλλον μπορεί να γίνει με σκληρή δουλειά και ενότητα στη χώρα και ταυτόχρονα να επιστρέψουν οι νέοι στη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, σημειώνοντας η Περιφέρεια επενδύει προς αυτή την κατεύθυνση.



Επίθεση στον δήμαρχο εξαπέλυσε και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, τονίζοντας πως «ο Γιάννης Μπουτάρης απουσιάζει από όλα». «Οι θεσμοί και οι διαχρονικές αξίες των πολιτών, ιδιαίτερα στην εποχή κρίσης που ζούμε», ανέφερε. 

Σημειώνεται ότι τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη εκπροσώπησε στη μαθητική παρέλαση ο αντιδήαμρχος Παιδείας και Αθλητισμού Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.