Skip to main content

Μπουτάρης: Στις εκλογές θα φανεί αν θα πληρώσουμε τις παραπομπές

Πώς σχολίασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι τη δικαστική εξέλιξη με την παραπομπή των πέντε υπαλλήλων για τους διαγωνισμούς καθαριότητας.

Η παραπομπή στο τριμελές πλημμελειοδικείο των πέντε υπηρεσιακών στελεχών του δήμου Θεσσαλονίκης,  καθώς και του ιδιοκτήτη εταιρείας η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε δύο διαγωνισμούς της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, που αποκάλυψε η Voria.gr, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει πολιτική ευθύνη, έτσι και αλλιώς». «Ό,τι κι αν γίνει η ευθύνη είναι της παράταξης και φυσικά του δημάρχου», τόνισε, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «για το αν και πώς θα το πληρώσουμε, αυτό θα φανεί στις εκλογές».

Ο κ. Μπουτάρης κατά την ομιλία του έκανε λόγο για για αναληθείς κατηγορίες από την αντιπολίτευση. «Αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα είναι οι ψευδείς και αναληθείς κατηγορίες που καταθέτουν κάθε τόσο οι διάφοροι της αντιπολίτευσης. Αυτό το θεατρικό το ότι βρήκαμε το εργοστάσιο που δεν υπήρχε, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πόσο λάθος λειτουργεί η αντιπολίτευση».  

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι έχει ήδη γίνει ΕΔΕ για το θέμα των διαγωνισμών ενώ παράλληλα το ζήτημα εξετάστηκε και από την οικονομική επιθεωρήτρια, η οποία το παρέπεμψε στον εισαγγελέα. Σημείωσε στην παραπομπή δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο.

Όπως είπε, δεν παίρνει πίσω τον χαρακτηριστικό «τρίο στούτζες» που απέδωσε στους δημοτικούς συμβούλους (Κυριζίδης, Κουράκης, Αβραλής), που έκαναν την έφοδο στην εταιρεία που είχε αναδειχθεί στους διαγωνισμούς.

Να ζητήσει συγγνώμη κάλεσε τον δήμαρχο και τη διοίκηση ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, υπενθυμίζοντας πως το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μετά από ενέργειες του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Εφραιμ Κυριζίδη.

«Δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε τη δικαιοσύνη, το θέμα πήρε το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες. Τρίο στούτζες, τους είχαν χαρακτηριστεί οι δημοτικοί σύμβουλοι  επειδή έκαναν τη δουλειά τους», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Όπως σημείωσε, τότε, «πρώτος ο δήμαρχος και μετά οι αντιδήμαρχοι διαβεβαίωναν πως όλα είναι εντάξει και πως δεν υπάρχει θέμα». «Εμείς θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη, αλλά ακόμα και για την παραπομπή των πέντε αναμένουμε μια συγνώμη την οποία οφείλει ο δήμαρχος και η διοίκηση», τόνισε.

Στο θέμα των πολιτικών ευθυνών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Γιώργος Αβαρλής, ο οποίος ήταν μεταξύ των τριών συμβούλων που είχαν πραγματοποιήσει εφόδους που είχε αναδειχθεί στους διαγωνισμούς.  

«Λοιδορούσαν τότε το "τρίο στούτζες" ότι κινηθήκαμε εξωθεσμικά. Λυπάμαι για την εξέλιξη αυτή. Μετά την φαύλη εποχή Παπαγεωργόπουλου ξαναμπαίνει ο εισαγγελέας στον δήμο, σ΄ αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Η διοίκηση ποιεί τη νήσσαν, δεν λέει κουβέντα. Ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες; Δεν υπάρχουν; Δεν υπάρχουν άνθρωποι να αναλάβουν τη όποια πολιτική ευθύνη;», διερωτήθηκε ο κ. Αβαρλής.

Θλιβερή χαρακτήρισε την εξέλιξη ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Έκανε λόγο για «μεγάλες δηλώσεις που έγιναν τότε». Είμαστε περίεργοι να δούμε πως εκτιμάει τα πράγματα η διοίκηση», σημείωσε.

«Γιατί είναι υπόλογοι οι υπάλληλοι και όχι ο αντιδήμαρχος που βάζει την τελική υπογραφή», διερωτήθηκε η Μόνικα Αϊβάζογλου, από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση».

Σημειώνεται πως για τις υποθέσεις των διαγωνισμών δεν παραπέμπεται κανείς από τους αιρετούς, είτε αντιδήμαρχος, είτε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.