Skip to main content

Πυρά κατά Άνθιμου από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τη Ροτόντα

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ώστε «να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Ως «πραξικοπηματική πράξη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης την τοποθέτηση του παλαιού «εγκαινίου» στην Ροτόντα από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Όπως υποστηρίζει η παράταξη, η ενέργεια αυτή αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια του Μητροπολίτη για τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό. «Ο Μητροπολίτης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ώστε «να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας».

«Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού», αναφέρουν τα μέλη της παράταξης και καταλήγουν:

«Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».