Skip to main content

Πυρά γερουσιαστή κατά Τραμπ: Θα οδηγήσει σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ δήλωσε θορυβημένος διότι, όπως είπε, ο Τραμπ χειρίζεται το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ σαν να ήταν ριάλιτι σόου

Επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, προειδοποιώντας πως κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα «στον δρόμο προς τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλα μηνύματα του Τραμπ στο Twitter, με τα οποία κατήγγειλε τον μέχρι χθες πολιτικό του σύμμαχο, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για διάφορα ζητήματα, ιδίως για την επικύρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε θορυβημένος διότι, όπως είπε, ο Τραμπ χειρίζεται το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ σαν να ήταν ριάλιτι σόου: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι στο Apprentice ή κάτι τέτοιο», είπε, αναφερόμενος στην τηλεοπτική εκπομπή της οποίας ο Τραμπ υπήρξε παρουσιαστής. «Με ανησυχεί. Θα έπρεπε να ανησυχεί όποιον νοιάζεται για τη χώρα μας», συνέχισε ο γερουσιαστής, που ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική τον περασμένο μήνα.

Ο Κόρκερ απέρριψε τη θεωρία ότι ο Τραμπ μπορεί να κάνει πολεμοχαρή σχόλια για τη Βόρεια Κορέα ώστε να δώσει πλεονέκτημα στον Ρεξ Τίλερσον στις διαπραγματεύσεις που φέρεται να διεξάγει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Ξέρω ότι μας έχει κάνει ζημιά, επανειλημμένα. Έκανε ζημιά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν, αποκαλύπτοντας πράγματα στο Twitter», υπογράμμισε ο γερουσιαστής Κόρκερ στη συνέντευξή του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις στις οποίες αναφέρθηκε.

Ο Κόρκερ ήταν σύμβουλος του Τραμπ για ζητήματα εθνικής ασφαλείας κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016 και φέρεται να συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους τόσο για την αντιπροεδρία, όσο και για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλά η σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Πρόσφατα, ο Κόρκερ επέκρινε τον Τραμπ για την αντίδρασή του στην πορεία των λευκών ρατσιστών στη Σάρλοτσβιλ της Πολιτείας της Βιρτζίνιας τον Αύγουστο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κρίνει ότι την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν έφεραν «πολλές πλευρές».

Ο Τραμπ εξαπέλυσε μια ολομέτωπη επίθεση επί προσωπικού στον Κόρκερ την Κυριακή: «Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ με "εκλιπαρούσε" να τον υποστηρίξω για να επανεκλεγεί στο Τενεσί. Είπα "ΟΧΙ" κι εκείνος αποφάσισε πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα (είπε ότι δεν μπορεί να κερδίσει χωρίς την υποστήριξή μου)», έγραψε ο Τραμπ. «Ήθελε επίσης να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, εγώ είπα "Όχι, ευχαριστώ". Είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την φρικτή συμφωνία με το Ιράν», και «συνεπώς, φυσικά περίμενα ότι ο Κόρκερ θα ήταν μια αρνητική φωνή κι ότι θα εναντιωνόταν στη σπουδαία ατζέντα μας. Δεν είχε τα κότσια να θέσει υποψηφιότητα», συμπλήρωσε.

Μια ώρα αργότερα, ο Κόρκερ ανταπέδωσε τα πυρά μέσω Twitter: «Είναι ντροπή το ότι ο Λευκός Οίκος έχει γίνει παιδικός σταθμός για ενηλίκους. Προφανώς κάποιος δεν πήγε στη βάρδια του το πρωί».

Η σύγκρουση του Τραμπ με τον Κόρκερ θα έχει επιπλοκές σε ό,τι αφορά την προώθηση των στόχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να ακυρώσει το Obamacare, το ισχύον σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, και να μεταρρυθμίσει το αμερικανικό φορολογικό σύστημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (52-48), κάτι που σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν έχει πολλά περιθώρια για δυνητικές διαφωνίες από το κόμμα του.