Skip to main content

Πυρά από Ερντογάν κατά του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη

Δεν άρεσαν στον Τούρκο πρόεδρο οι δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί, ότι οι Τουρκοκύπριοι θα είναι πλέον «κύριοι στο σπίτι τους».

Σφοδρή επίθεση εναντίον του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταλογίζοντάς του ότι βιάστηκε να διακηρύξει τη χειραφέτησή του έναντι της Άγκυρας.

«Ο κύριος πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει. Κάθε χρόνο συμβάλλουμε με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στον προϋπολογισμό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Πληρώσαμε βαρύ φόρο στη βόρεια Κύπρο και για αυτό είμαστε η μητέρα πατρίδα», είπε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους, πριν αναχωρήσει από την τουρκική πρωτεύουσα για το Κουβέιτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεοεκλεγείς ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διατηρήσουν «τον έλεγχο των θεσμών τους». «Θα είμαστε κύριοι στο σπίτι μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε από το ειδησεογραφικό κανάλι CNN-Turk, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν επιδιώκει την ένταση με την Άγκυρα, αλλά θέλει να έχει «σωστές και ειλικρινείς» σχέσεις με την Τουρκία.

Η «Τουρκική Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία η οποία συμβάλλει στον προϋπολογισμό της κατά το ένα τρίτο και χρηματοδοτεί τις υποδομές της. Η εκλογή του Ακιντζί έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τη συμφιλίωση στο νησί και την επίλυση του Κυπριακού.