Skip to main content

Ποιος είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο

Ο Χαλίντ Μασούντ, 52 ετών, δράστης της επίθεσης, ήταν γεννημένος στη Βρετανία και γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Χαλίντ Μασούντ, 52 ετών, είναι ο δράστης της επίθεσης στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως ανακοινώθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Ήταν γεννημένος στη Βρετανία και γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών.  

Ο δράστης έχασε τη ζωή του από τα πυρά αστυνομικών, αφού είχε οδηγήσει αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και αφού, στη συνέχεια, είχε οδηγήσει το όχημα στα κάγκελα της περίφραξης του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και είχε μαχαιρώσει θανάσιμα αστυνομικό.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι τζιχαντιστές του ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα, χαρακτηρίζοντας τον δράστη «στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους».

Όπως ανέφεραν η επίθεση ήταν απάντηση κατά πολιτών χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό από τις ΗΠΑ, ο οποίος πλήττει θέσεις της οργάνωσης σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και ο δράστης, ενώ τραυματίστηκαν 40, διάφορων εθνικοτήτων, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου 3.000 Βρετανοί, κυρίως ισλαμιστές, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών. Από αυτούς, 500 είναι το αντικείμενο ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ελάχιστοι από αυτούς παρακολουθούνται.