Skip to main content

«Πιόνι η Ελλάδα στο παιχνίδι κατά του ευρώ»

Κερδοσκοπικό παιχνίδι εναντίον του ευρώ στο οποίο η Ελλάδα είναι ένα πιόνι κατήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.
Κερδοσκοπικό παιχνίδι εναντίον του ευρώ στο οποίο η Ελλάδα είναι ένα πιόνι κατήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. «Παρακολουθούμε προφανώς ένακερδοσκοπικό παιχνίδι, η Ελλάδα είναι ένα πιόνι, ένα ευρύτερο παίγνιο,που αφορά το ίδιο το ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση παρέλαβεέναν απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και μια ελληνική οικονομία σεύφεση για πρώτη φορά από το 1993» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θα εγκριθεί αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση είναι απολύτως ανυποχώρητη όσον αφορά στις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, ανέφερε ο υπουργός.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επεσήμανε ότι «δεν πρέπει απλά να περιορίσουμε τις δαπάνες, αλλά να αλλάξουμε όλο το σύστημα. Και στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε χρόνο. Με το ΠΣΑ η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με δίκαιο τρόπο, χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αλλά απολύτως αναγκαίο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας μας είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας με δράσεις όπως η ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού κλπ».

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι στη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ανοίχτηκαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως η ριζική αλλαγή του τρόπου που συντάσσεται και παρακολουθείται ο προϋπολογισμός της χώρας, το φορολογικό, το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.