Skip to main content

Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και οι ορέξεις της Τουρκίας

Το «πονηρό σχέδιο» της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν θα έχει πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα, καθώς το ταξίδι τους θα σταματάει ήδη στο Αιγαίο.

Ο κ. Καμμένος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την αποδοχή εκ μέρους του ΝΑΤΟ του κοινού ελληνοτουρκικού αιτήματος (επισήμως, επειδή στην ουσία πρόκειται για γερμανοτουρκικό αίτημα), και την αισιοδοξία του για την ευτυχή κατάληξη την συμμερίστηκαν πολλοί, με πρώτους τους… Τούρκους. Και εδώ γεννάται το ερώτημα, αν υπάρχει περίπτωση να υποβάλουν οι Τούρκοι πρόταση ικανοποιητική για την Ελλάδα!

Για το ΝΑΤΟ, τους Γερμανούς και όλους τους Ευρωπαίους, η συμμετοχή του ΝΑΤΟ -εφ’ όσον τα πράγματα συμβούν όπως μας τα εξέθεσαν-, προκάλεσε ανακούφιση. Μάλιστα δε, η Deutsche Welle μετέφερε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung η οποία κάνει λόγο για «πονηρό σχέδιο» της κας. Μέρκελ, η οποία δεν θα έχει πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα, αλλά το ταξίδι τους θα σταματάει ήδη στο Αιγαίο.

Αναγράφει, αυτό που είπε και ο κ. Καμμένος, ότι τα νατοϊκά πλοία θα επαναπροωθούν στην Τουρκία όσους σώζουν στο Αιγαίο και συμπεραίνει ότι «οι πρόσφυγες δεν θα έχουν καν την ευκαιρία να αιτηθούν ασύλου στην ΕΕ». Γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «Οι άσχημες σκηνές θα εκτυλίσσονται στο κατάστρωμα των νατοϊκών πλοίων, όπου στρατιώτες θα επιστρέφουν τους ανθρώπους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους.

» Η διαφορά είναι ότι το κατάστρωμα δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο σε τηλεοπτικά συνεργεία όσο τα σύνορα στη Βαυαρία. Δεν χαλάει η εικόνα της καλόκαρδης καγκελαρίου των προσφύγων. Και για αυτό το σχέδιο της Μέρκελ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: είναι πονηρό».

Σε αντίθεση με την ικανοποίηση Ευρωπαίων και Αμερικανών, ο καθείς για δικό του λόγο, στην Ελλάδα επικρατεί προβληματισμός, επειδή αναμφιβόλως η Τουρκία βρίσκει ευκαιρία να αμφισβητήσει επισήμως τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, με το ΝΑΤΟ να κρατά ουδέτερη στάση, που σημαίνει ουσιαστικά ότι θα αποδέχεται πως υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις οι Τούρκοι ήδη έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να δικαιολογήσουν τους φόβους μας. Βγάζουν ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο, και έστειλαν πολεμικό νοτίως της Καρπάθου για να παρενοχλήσει ιταλικό ερευνητικό πλοίο που ενεργεί για λογαριασμό της Ελλάδας. Στείλαμε κι εμείς μια κορβέτα και τα δύο πλοία βρίσκονται επί 2ήμερο κοντά το ένα στο άλλο σε κατάσταση συναγερμού.

Και μόλις εχθές «ρίχνει βόμβα» το CNN, σχολιάζοντας ότι στόχος των τουρκικών κινήσεων, που εντείνονται κατά το τελευταίο διάστημα, είναι να χωριστεί το Αιγαίο στην μέση. Αυτό που συνέβη για να προβεί σε τέτοιο σχολιασμό το CNN, είναι ότι ο διοικητής της νατοϊκής δύναμης, Γερμανός ναύαρχος Jörg Klein, -ενδεχομένως ρομαντικός φιλέλληνας- αποφάσισε να δώσει στις περιοχές περιπολίας ονομασίες αρχαίων φιλόσοφων.

Μία περιοχή την είχε ονομάσει Πλάτωνα, την άλλη Αριστοτέλη κλπ. Αμέσως η Τουρκία έθεσε βέτο, θέλοντας να δείξει ότι είναι πολλές περιοχές υπό αμφισβήτηση και δεν πρόκειται για ελληνικά νερά. Ο Γερμανός διοικητής, που έχει αναλάβει τις περιπολίες, υποχώρησε και τελικά άλλαξε τις "κωδικές ονομασίες" στις περιοχές ώστε να μην ενοχλείται η Τουρκία! Ονόμασε τις περιοχές... Α1, Α2 κοκ.

Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη ούτε την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια για να καταδείξει τις θέσεις της για το Αιγαίο. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τις γκρίζες ζώνες επιχειρεί να «τορπιλίσει» ο,τιδήποτε μπορεί να ταυτίζει Ελλάδα και Αιγαίο.

Ο χρόνος δεν επιτρέπει περαιτέρω ανάλυση για τους στόχους Τούρκων και Αμερικανών, θα χρειαστεί να επανέλθω, καταλήγω όμως με την δήλωση του υπουργού κ. Μουζάλα, ο οποίος φοβάται λάθος χειρισμούς για τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο:

«Πρόκειται για μία πολύ λεπτή υπόθεση. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα περιορίσει την προσφυγική ροή κάνοντας διασώσεις, όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει δηλωθεί. Θα πρέπει να δούμε τα υπηρεσιακά σχέδια και μέσα μας ένας μικρός φόβος μπορεί να υπάρχει, ότι μπορούν να γίνουν λάθος χειρισμοί. Νομίζω όμως ότι η πρόθεση είναι φανερή και αυτή είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες που πραγματοποιούν το πέρασμα του Αιγαίου».

Οι πρόσφυγες θα διασωθούν. Η Ελλάδα;…