Skip to main content

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Κατερίνας Νοτοπούλου

Οι επιλογές του Μαξίμου και η μεταμόρφωση της Κ. Νοτοπούλου δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας επενδύει πολιτικά στη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου.

Γράφει ο Σαλονικιός

Το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2016. Ωστόσο, προχθές, ήταν η πρώτη φορά που η διευθύντριά του, Κατερίνα Νοτοπούλου συνάντησε επισήμως τους δημοσιογράφους. Εξ αρχής είχε ξεκαθαρίσει πως ο ρόλος της δεν ήταν να μιλά στα Μέσα Ενημέρωσης, ούτε να εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Ήταν ένα, κατά κάποιο τρόπο υπηρεσιακό στέλεχος, με αρμοδιότητα να συνομιλεί με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, να καταγράφει τα αιτήματά τους, να τα μεταβιβάζει στους αρμόδιους υπουργούς και φυσικά και στο Μέγαρο Μαξίμου και να παρακολουθεί την πορεία της υλοποίησής τους. Στο έργο το οποίο της ανατέθηκε τα πήγε καλά έως τώρα. Αυτό το αναγνωρίζουν και όσοι διαφωνούν με την ύπαρξη της συγκεκριμένης κυβερνητικής δομής.

Πλέον, εδώ και λίγο καιρό η κυρία Νοτοπούλου φαίνεται πως αρχίζει σταδιακά να εγκαταλείπει το στενό ένδυμα του υπηρεσιακού στελέχους και να προβάρει αυτό του πολιτικού στελέχους. Έπαψε να περιορίζεται στα τυπικά υπηρεσιακά της καθήκοντα και άρχισε να κάνει δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις. Η αρχή έγινε ουσιαστικά την περασμένη Δευτέρα, στη συνάντηση – διαβούλευση για την επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη την οποία διοργάνωσε η Αττικό Μετρό Α.Ε. Σε αυτήν η κυρία Νοτοπούλου έδωσε το πολιτικό στίγμα του εγχειρήματος λέγοντας ότι «για την κυβέρνηση η επέκταση του μετρό δυτικά αποτελεί ταξική επιλογή».

Μία μέρα μετά, παραχώρησε ουσιαστικά την πρώτη της συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τις 23 δράσεις για την Θεσσαλονίκη τις οποίες έτρεξε το πρωθυπουργικό γραφείο στον ενάμισι χρόνο λειτουργίας του. Στη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους του Τύπου η κυρία Νοτοπούλου εμφάνισε ένα άλλο πρόσωπο, από αυτό το αυστηρά υπηρεσιακό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Απάντησε με αυτοπεποίθηση στις ερωτήσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολιτικές ατάκες όπως: «παρουσιάζουμε το έργο μας για να καταλάβουν όλοι ποιοι δουλεύουν για τους πολίτες και ποιοι δουλεύουν τους πολίτες...». Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις επιτέθηκε στην τοπική Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το χάρτη των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, η πολιτική αναβάθμιση της κυρίας Νοτοπούλου χρονολογείται ουσιαστικά στο 11ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Μαρτίου. Το Γραφείο Πρωθυπουργού της είχε αναθέσει κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση του συνεδρίου, παρακάμπτοντας κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιλογές αυτές του Μεγάρου Μαξίμου και η σταδιακή μεταμόρφωση της κυρίας Νοτοπούλου δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και κατά συνέπεια και ο ΣΥΡΙΖΑ, επενδύουν πολιτικά στη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου.

Πλέον, το ερώτημα που τίθεται αφορά το επόμενο βήμα της κυρίας Νοτοπούλου. Της ετέθη και στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε εάν σκέφτεται να είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η απάντησή της άφησε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη για το έργο στο Γραφείο Πρωθυπουργού και ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτό αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση για κάτι τέτοιο είναι πολύ πρώιμη» απάντησε.

Το άλλο ενδεχόμενο είναι να διεκδικήσει, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, τον δήμο Θεσσαλονίκης. Το κυβερνών κόμμα, έτσι κι αλλιώς, έχει ανάγκη από στελεχιακή ανανέωση και η περίπτωση της κυρίας Νοτοπούλου είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Άλλωστε η θητεία της στο πρωθυπουργικό γραφείο της προσέφερε σημαντικές πολιτικές εμπειρίες και το αναγκαίο πολιτικό βάρος ώστε να βγει με αξιώσεις στον πολιτικό στίβο.

Μάλιστα, οι συχνές εμφανίσεις της μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο δίνουν τροφή στα σενάρια που θέλουν να είναι οι δυο τους το βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη: ο κ. Φάμελλος για υποψήφιος περιφερειάρχης και η κυρία Νοτοπούλου για υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.