Skip to main content

Ποιο ήταν το όφελος από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία;

Ποιο είναι το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο κ. Τσίπρας, σε όσους εξέφρασαν ενδοιασμούς για τη σκοπιμότητα της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ποιο ήταν τελικά το όφελος από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία; Επιχειρώντας μια πρώτη θεώρηση της πρωτοβουλίας, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς είναι ότι βασικά είναι καλύτερο να μιλάς απευθείας με τον "απέναντι" σου, παρά μέσω τρίτων. Αυτό ήταν τουλάχιστον το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει όλο το τελευταίο διήμερο ο κ. Τσίπρας, κυρίως κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογο του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Κι αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να περάσει και στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αρχικά φέρεται να είχε διαφωνήσει με την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου ταξιδιού.

Εννοείται βεβαίως ότι μετά τα τελευταία γεγονότα στο Παρίσι, αυτή η επίσκεψη, εκτός από συμβολισμούς, έκρυβε και πολύ ουσία, την οποία ωστόσο θα αργήσουμε να αντιληφθούμε. Ενδεχομένως, κάποια ψήγματα της να γίνουν ορατά στον τρόπο δράσης του ελληνικού και του τουρκικού λιμενικού στο Αιγαίο, τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η διπλωματία της Αγκυρας μπορεί και να "τύλιξε σε ένα κομμάτι χαρτί" την αντίστοιχη της Αθήνας, με ό,τι αυτό, βεβαίως, μπορεί να συνεπάγεται για τα εθνικά συμφέροντα. Από την πρωθυπουργική αποστολή, ωστόσο, αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο και συστήνουν, απλώς, υπομονή. Μένει να φανεί...