Skip to main content

Ποιο είναι το τηλεφώνημα που «χρωστά» ο Ολάντ στην Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να «χρωστά» στην Αθήνα ένα τηλεφώνημα στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Τι θα της πει.

Ένα τηλεφώνημα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, «χρωστά», σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι στην Αθήνα. Με αυτό, ο πρώτος αναλαμβάνει την ευθύνη να πείσει την δεύτερη, ώστε να χαμηλώσει κάπως τους τόνους της σκληρής κριτικής που ασκεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ως προς την μικρή πρόοδο που έχει να δείξει στο μέτωπο της πρώτης αξιολόγησης.

Με το ίδιο τηλεφώνημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ολάντ θα ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ να χαμηλώσει κάπως και τις απαιτήσεις του Ταμείου από την χώρα μας, αναφορικά με το όλο εγχείρημα της διαπραγμάτευσης. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ, υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται στα 9 δισ ευρώ, όταν οι ΕΕ το υπολογίζει στα 5 με 6 δισ ευρώ, ενώ η Ελλάδα θεωρεί ότι δεν ξεπερνά τα 1,5 δισ ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η διαφορά μεταξύ 9 και 1,5 δισ ευρώ είναι χαώδης, οπότε ο κ. Ολάντ έχει μπροστά του μια πολύ δύσκολη αποστολή, με άγνωστη, προς το παρόν, κατάληξη. Και προφανώς, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο αργεί τόσο πολύ να το κάνει. Η ελληνική πλευρά, πάντως, περιμένει...