Skip to main content

«Πιο εκτενείς» οι επαφές του γαμπρού του Τραμπ και του Ρώσου πρέσβη

Στις επαφές μεταξύ του Κούσνερ και του πρέσβη της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου

Πιο εκτενείς από ό,τι παραδέχεται ο Λευκός Οίκος δείχνουν να ήταν οι επαφές του γαμπρού και στενού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, με τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και μετά το πέρας της καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε τουλάχιστον τρεις επαφές που δεν είχαν γίνει γνωστές έως τώρα.

Όπως δήλωσαν επτά Αμερικανοί εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στις επαφές αυτές συμπεριλαμβάνονται δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2016.

Στις αρχές αυτής της χρονιάς, ο Κούσνερ βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) για το εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου, ανέφεραν δύο άλλες πηγές, ένα εν ενεργεία κι ένα πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Αρχικά ο Κούσνερ προσέλκυσε την προσοχή του FBI πέρυσι, όταν στελέχη του άρχισαν να μελετούν τις διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, κατά τις δύο πηγές.

Αν και το FBI ερευνά τις επαφές του Κούσνερ με τη Ρωσία, ο γαμπρός του προέδρου δεν θεωρείται ύποπτος αυτή τη στιγμή, δήλωσε το εν ενεργεία στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Οι νέες πληροφορίες ρίχνουν φως στο πότε και το γιατί ο Κούσνερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του FBI και δείχνουν πως οι επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ ήταν πιο εκτενείς από ό,τι παραδέχεται ο Λευκός Οίκος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι ενέργειες του Κούσνερ μελετώνται από το FBI, στην πρώτη ένδειξη πως η έρευνα, η οποία άρχισε τον Ιούλιο, πλέον έχει φθάσει στον στενό κύκλο του Αμερικανού προέδρου.

Το FBI απέφυγε να σχολιάσει. Η ρωσική πρεσβεία ανέφερε ότι η πολιτική της είναι να μη σχολιάζει διπλωματικές επαφές. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Η δικηγόρος του Κούσνερ, η Τζέιμι Γκορέλικ, δήλωσε ότι ο πελάτης της δεν θυμάται να συνομίλησε με τον Κίσλιακ μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου.

Τον Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο Κούσνερ και ο Φλιν συναντήθηκαν με τον Κίσλιακ στον Trump Tower τον Δεκέμβριο για να δημιουργήσουν «μια γραμμή επικοινωνίας». Ο Κίσλιακ ήταν επίσης παρών σε μια προεκλογική ομιλία του Τραμπ στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 2016 όπου είχε παραβρεθεί και ο Κούσνερ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει παραδεχθεί πως υπήρξε οποιαδήποτε άλλη επαφή μεταξύ του Κούσνερ και ρώσων αξιωματούχων.

Πριν από τις εκλογές, οι συνομιλίες του Κίσλιακ με τον Κούσνερ και τον Φλιν επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη βελτίωση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων. Μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Κούσνερ και ο Φλιν συζήτησαν με τον Κίσλιακ την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μυστικό κανάλι επικοινωνίας του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα παρέκαμπτε τους διπλωμάτες και τις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Το Reuters αναφέρει ότι δεν είναι σε θέσει να εξακριβώσει πώς ή πότε ακριβώς έγινε αυτή η συζήτηση.

Το πρακτορείο είχε μεταδώσει πρώτο την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόταση για το μυστικό κανάλι επικοινωνίας είχε συζητηθεί ανάμεσα στον Φλιν και τον Κίσλιακ καθώς ο Τραμπ ετοιμαζόταν να αναλάβει την προεδρία. Η εφημερίδα The Washington Post ήταν η πρώτη που ανέφερε χθες ότι ο Κούσνερ είχε πάρει μέρος στη συζήτηση.

Το ενδιαφέρον του FBI για τον Κούσνερ προέκυψε από αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών για τις επαφές του Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους που περιείχαν ονόματα Αμερικανών πολιτών που όμως είχαν σβηστεί λόγω της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ΗΠΑ.

Αυτό ώθησε τους ερευνητές να ζητήσουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών να τους αποκαλύψουν τα ονόματα των Αμερικανών, εξήγησε ο εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Το όνομα του Κούσνερ ήταν ένα από αυτά που αποκαλύφθηκαν, διευκρίνισε, γεγονός που οδήγησε στη στενότερη εξέταση των επαφών του Τζάρεντ Κούσνερ με τον Κίσλιακ και άλλους Ρώσους.

Το FBI εξετάζει εάν και κατά πόσον οι Ρώσοι υπέδειξαν στον Κούσνερ ή άλλους συνεργάτες του Τραμπ ότι η χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων θα συνεπαγόταν ότι ρωσικές τράπεζες θα προσέφεραν χρηματοδότηση σε ανθρώπους που συνδέονται με τον Τραμπ, είπε ακόμη ο εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο Κούσνερ προσφέρθηκε τον Μάρτιο να καταθέσει στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία διεξάγει χωριστή έρευνα για το ενδεχομενο η Ρωσία να παρενέβη για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.