Skip to main content

Πιο ανταγωνιστική η Σερβία με τα σκληρά μέτρα

Το αδύναμο δηνάριο και η διατήρηση των μισθών στα ίδια επίπεδα, ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της Σερβίας, επισημαίνεται σε ανάλυση του Ιδρύματος Προαγωγής της Οικονομίας (FREN), μιας «δεξαμενής σκέ
Το αδύναμο δηνάριο και η διατήρηση των μισθών στα ίδια επίπεδα, ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της Σερβίας, επισημαίνεται σε ανάλυση του Ιδρύματος Προαγωγής της Οικονομίας (FREN), μιας «δεξαμενής σκέψης», με έδρα το Βελιγράδι.

Στην ίδια ανάλυση, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FREN, Πάβλε Πέτροβιτς, υπογραμμίζεται πως η αύξηση των μισθών θα πρέπει να γίνει, μόλις ανακάμψουν τα έσοδα.

Το δηνάριο απώλεσε περί του 30% της αξίας του έναντι του ευρώ από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν «παγωμένοι» τουλάχιστον για ένα χρόνο. Την ίδια περίοδο, το εργατικό κόστος διαμορφώθηκε σε επίπεδα του 2004, καταγράφοντας αρνητικό «χαμηλό» εξαετίας, τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

«Το εργατικό κόστος (σε ευρώ), που αντιπροσωπεύει το βασικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2004», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FREN.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση - όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ» - πως «εάν η κατάσταση παραμείνει η ίδια, θα δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ