Skip to main content

Ποινική δίωξη σε πρώην πρυτάνεις ΑΠΘ για κακοδιαχείριση του ΕΛΚΕ

Φέρονται να διαχειρίστηκαν με ανορθόδοξο τρόπο τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας προκαλώντας οικονομική ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος έξι 6 ατόμων για κακοδιαχείριση των διαθεσίμων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Τα μέλη του ΔΣ του ΕΛΚΕ κατηγορούνται για «απιστία περί την υπηρεσία σε βάρος ΝΠΔΔ» και οι διατελέσαντες πρυτάνεις για "άμεση συνέργεια" στο προηγούμενο αδίκημα, τη χρονική περίοδο 2005-2010.

Οι παραπάνω φέρονται να διαχειρίστηκαν με ανορθόδοξο τρόπο τα αποθεματικά του Ειδικού λογαριασμού προκαλώντας οικονομική ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ειδική ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς Βασιλική Ζιώτου για τη λήψη απολογιών, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

Από την έρευνα των οικονομικών επιθεωρητών και του ΣΔΟΕ προέκυψε κακοδιαχείριση των διαθεσίμων του ΕΛΚΕ για την επίδικη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα: Περίπου 50 εκατ. ευρώ δεν διαχειρίστηκαν με επωφελή τρόπο από την Επιτροπή Ερευνών καθώς ήταν τοποθετημένα σε τράπεζα σε λογαριασμό όψεως με επιτόκιο 0,7% ενώ ήταν δυνατόν να τοποθετηθούν σε προθεσμιακές καταθέσεις, κάτι που έγινε το 2010 και απέφερε κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 7,8%). Από τις καταθέσεις, κατά το διάστημα της μικρής τοκοφορίας, επωφελήθηκε η τράπεζα, σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών.