Skip to main content

Ποινική δίωξη κατά Μπουτάρη για ατασθαλίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Μεταξύ των κατηγορουμένων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Σπ. Πέγκας, ο πρώην γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δ. Εϊπίδης και ο Γ. Σμαραγδής.

Ποινική δίωξη εις βάρος 7 ατόμων για οικονομικές ατασθαλίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή που αναμένεται να καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους για "απιστία σε βάρος του δημοσίου"  οι οποίοι φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά 340.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενος είναι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο πρώην γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Εϊπίδης, αλλά και πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού της περιόδου 2010-2014. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού Σπύρο Πέγκα, τον γνωστό σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, τον γενικό διευθυντή της ΔΕΠΘΕ Φίλιο Στάγκο, τον σεναριογράφο Νίκος Παναγιωτόπουλος και τη Βικτωρία Γεωργουβέλα (ως σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης).

Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία  που μιλούσε για "ατασθαλίες έτσι ώστε να επωφεληθούν πρόσωπα της εταιρείας της συζύγου του γενικού διευθυντή που έπαιρνε καλλιτεχνικές δουλειές". Από την έρευνα οικονομικών επιθεωρητών προέκυψαν τα παρακάτω:

«Διαπιστώθηκε ότι δύο γυναίκες που ανήκαν στο διοικητικό προσωπικό "βαφτίστηκαν" διευθύντριες Λογιστηρίου και Προσωπικού και έπαιρναν έξτρα επιδόματα για τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν. Φέρονται ότι έλαβαν έξτρα αμοιβές συνολικού ύψους 60.000 ευρώ και οι δύο.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου είναι ΝΠΙΔ που χρηματοδοτείται από το κράτος. Το ΔΣ, σύμφωνα με το εσωτερικό κανονισμό, οφείλει να εισηγείται στο υπουργείο Πολιτισμού πως θα διεξάγονται τα φεστιβάλ. Οι αποδοχές του Γενικού Διευθυντή ορίζονται με απόφαση του υπουργείου . Μετά το 2010 απαγορεύεται στον γ. διευθυντή και στα μέλη του ΔΣ να συμβάλλονται με το φεστιβάλ επειδή δεν μπορούν όσοι είναι μισθωτοί να παίρνουν κι άλλες δουλειές με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών»

Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, «ο ένας κατηγορούμενος, από το 2010 έως το 2012, είχε οριστεί γενικός διευθυντής ενώ ανέλαβε με σύμβαση και τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή οργανώνοντας την παράσταση του έργου "Εικόνες 21ου αιώνα. Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης". Ετσι φέρεται ότι έλαβε επιπλέον 130.000 ευρώ (μικτά)».

Πάντα κατά το πόρισμα, «μόλις έληξε η θητεία του γενικού  διευθυντή, το  ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης. Το αποτέλεσμα ήταν ο κατηγορούμενος να παραμείνει σκόπιμα ως γενικός διευθυντής μέχρι το 2014. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα λάμβανε κανονικά τους μισθούς , που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 150.000 ευρώ για τα έτη 2012, 2013 και 2014. Στη συνέχεια ορίστηκε άλλος διευθυντής».