Skip to main content

Ποινές σε Αυστριακoύς που πήγαν να ζήσουν μαζί με τους τζιχαντιστές

Συνολικά οκτώ παιδιά, το μικρότερο από τα οποία ήταν δύο ετών, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τους γονείς τους σε αυτή τη μετακόμιση στη νότια Συρία

Η αυστριακή δικαιοσύνη καταδίκασε χθες βράδυ σε ποινές έως και δέκα ετών κάθειρξης δυο ζευγάρια που πήγαν να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους στη Συρία, σε περιοχές υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Συνολικά οκτώ παιδιά, το μικρότερο από τα οποία ήταν δύο ετών, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τους γονείς τους σε αυτή τη μετακόμιση από το Γκρατς στη νότια Συρία, τον Δεκέμβριο του 2014.

Εκεί, με τις οικογένειές τους φιλοξενούμενες του ΙΚ, τα παιδιά αναγκάστηκαν να παρακολουθούν βίντεο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ορισμένα εκ των οποίων περιείχαν εκτελέσεις, ενώ ένα αγόρι επτά ετών παρέστη σε έναν αποκεφαλισμό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Ο ένας από τους κατηγορούμενους, ηλικίας 49 ετών, κατέθεσε ενώπιον των δικαστών ότι εντάχθηκε στη τζιχαντιστική οργάνωση και εργάστηκε ως «μασέρ» για τους μαχητές του ΙΚ.

«Είχα ακούσει σε ένα τζαμί στο Γκρατς ότι εκεί κάτω, μπορούσες να ζήσεις σύμφωνα με το Ισλάμ, με ελευθερία για τις γυναίκες και τα παιδιά», είπε στο δικαστήριο του Γκρατς, όπου διεξήχθη η δίκη.

Ο άλλος κατηγορούμενος, 38 ετών, παραδέχθηκε ότι είχε ενταχθεί στο ΙΚ, αλλά αρνήθηκε ότι είχε τεθεί επικεφαλής μιας μάχιμης μονάδας.

Τέσσερα από τα παιδιά κατέθεσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης στη δίκη και ανέφεραν ότι οι πατέρες τους πέρασαν από στρατιωτική εκπαίδευση.