Skip to main content

Ποινές... μέχρι 1.489 έτη για διακίνηση προσφύγων μέσω Έβρου

Ένοχους έκρινε 23 από τους συνολικά 46 κατηγορούμενους για την εμπλοκή τους σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ενόχους 23 από τους συνολικά 46 κατηγορούμενους για την εμπλοκή τους σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης από 6 έως 1489 έτη! Με τη μεγαλύτερη ποινή τιμωρήθηκε ένας κατηγορούμενος, κάτοικος Έβρου, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός ενώ σε κάποιους από τους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν ποινές 200, 300 και 600 ετών!

Όλοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. Η εκτιτέα ποινή δεν ξεπερνά τα 25 έτη. Το δικαστήριο αθώωσε 23 κατηγορούμενους μεταξύ αυτών οδηγούς και ιδιοκτήτες Ταξί καθώς δεν αποδείχθηκε η ενοχή τους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Ιούνιο 2011 έως Ιούλιο 2015, τα μέλη του κυκλώματος πραγματοποίησαν 46 διακινήσεις προσφύγων - μεταναστών , με συνολικά 550 διακινούμενους. Υπήκοοι Συρίας και Ιράκ, προερχόμενοι από την Τουρκία, περνούσαν με βάρκες τον ποταμό Έβρο. Από εκεί, τοποθετημένοι μέσα σε ειδικές κρύπτες, μεταφέρονταν με φορτηγά στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και παρέμεναν σε ποιμνιοστάσια. Στη συνέχεια με ταξί οδηγούνταν στην Ειδομένη για να πάρουν το δρόμο για τη δυτική Ευρώπη.