Skip to main content

Πικρές αλήθειες για το πότε θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Τειρεσίας αποκαλύπτει στους αναγνώστες της Voria.gr τις εκτιμήσεις στελέχους αμερικανικού fund για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο συνομιλητής του «Τειρεσία» στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν στέλεχος αμερικανικού επενδυτικού fund, που έχει μετοχική παρουσία σε κάποιες, συγκεκριμένες, εισηγμένες και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην χώρα εκ του σύνεγγυς, προς ίδιον όφελος. 

Ποια είναι, λοιπόν, άποψη του, για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα, τους επόμενους 6-8 μήνες;

«Στη θέση σας, δεν θα περίμενα συγκλονιστικές αλλαγές. Για την ακρίβεια, δεν θα τις ευχόμουν κιόλας. Θα ήθελα να αργήσει το δεύτερο review της οικονομίας σας, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να δοθεί ένας εύλογος χρόνος και σε αυτή την κυβέρνηση να δείξει εμπράκτως τι θέλει να κάνει. Αν δείξει καλά δείγματα, τότε μπορείτε να ελπίζετε σε κάτι καλύτερο. Αλλιώς...».

Στο ερώτημα, πώς ορίζεται το κάτι καλύτερο, η απάντηση ήταν άμεση: «Στο να έρθουν λεφτά από έξω στη χώρα σας. Αλλά προσοχή, για να μην παρεξηγηθούμε. Τα λεφτά αυτά, αν έρθουν, δεν θα πάνε σε παραγωγικές επενδύσεις, που πράγματι τις έχετε πολύ μεγάλη ανάγκη. Σε αυτή τη φάση θα κατευθυνθούν στις capital markets, δηλαδή σε ομόλογα και μετοχές. Σε δεύτερη ή τρίτη φάση, θα έρθουν λεφτά και για παραγωγικές επενδύσεις».

Συμπέρασμα; Η κυβέρνηση θα δώσει εξετάσεις – αν της δοθεί ο χρόνος – για να προσελκύσει αρχικά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (σσ για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους) και αν πετύχει και περάσει και τις εξετάσεις της τρόικας, τότε θα έχει να ελπίζει ότι μπορεί να έλθουν και λεφτά για να δημιουργήσουν ανάπτυξη, μαζί με θέσεις εργασίας. Πότε θα γίνουν όλα αυτά, αν ποτέ γίνουν; Όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2018. Όταν δηλαδή θα αποφασισθεί οριστικά τι θα γίνει και με την περίπτωση του ελληνικού χρέους, που είναι ο μεγάλος βραχνάς για όλους. Έως τότε, υπομονή και τα κεφάλια κάτω. Αυτά για να λέμε μεταξύ μας αλήθειες.

Γιατί, αν είναι να μιλάμε ως πολιτικοί, τότε μπορεί όλα τα παραπάνω να γίνουν και από τον ...Σεπτέμβριο, μαζί με την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Μόνο που οι πραγματικές πιθανότητες να γίνουν όλα αυτά στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου είναι κυριολεκτικά μηδαμινές. Γι αυτό ας πάρουμε όλοι τα μέτρα μας...