Skip to main content

Ποιοι συνεχίζουν να επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση, περίπου 60% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου ανήκει σε ξένους επενδυτές

Μπορεί σε πραγματικούς αριθμούς, τα ποσά της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου να θεωρούνται – και εν πολλοίς να είναι – αστεία, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον εξακολουθεί να έχει η προέλευση των κεφαλαίων. Κι αυτό γιατί αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, ότι το χρήμα «δεν έχει πατρίδα».

Προσέξτε: Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση, το περίπου 60% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου ανήκει σε ξένους επενδυτές. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι αμερικανικής προέλευσης επενδυτές. Συγκεκριμένα το 12,43% ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με έδρα τις ΗΠΑ.

Το 9,59% προέρχεται από την Κύπρο (χωρίς όμως να είναι απαραίτητα και Κύπριοι οι τελικοί δικαιούχοι). Ακολουθούν με ποσοστό 8,44% οι επενδυτές από το Λουξεμβούργο και έπονται οι Βρετανοί με 5,73% και οι Γερμανοί με 4,77%.

Αυτή τη στιγμή, Ολλανδοί ελέγχουν το 2,48% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ενώ όσοι προέρχονται από τα νησιά Κέιμαν είναι δικαιούχοι άλλου 2,52%. Τη δεκάδα κλείνουν οι Ελβετοί με 1,3%, οι Ιρλανδοί με 1,15% και οι Νορβηγοί με 1,04%.

Οι περισσότερες σε ποσά ξένες εισροές προέρχονται από τα νησιά Κέιμαν και υπολογίζονται σε75,1 εκατομμύρια. Οι δύο επόμενες σε μέγεθος εισροές είναι από τις Βερμούδες (73,2 εκατ.) καιτην Κύπρο (66,5 εκατ.). Υπό άλλες συνθήκες, τα ποσά αυτά θα θεωρούνταν σχεδόν... ανύπαρκτα. Ωστόσο, λόγω της κρίσης, δυστυχώς, έφτασαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.