Skip to main content

Ποιοι, πώς και γιατί πηγαίνουν την ΔΕΗ προς πώληση

Η κάκιστη διαχείριση που έγινε από κυβερνητικής πλευράς με το θέμα του ΑΔΜΗΕ, μαρτυρά ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ ξεκινά.

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς το μεγαλύτερο ενεργειακό deal επί ελληνικού εδάφους: την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Η κάκιστη διαχείριση που έγινε από κυβερνητικής πλευράς με το θέμα θυγατρικής της εταιρίας (ΑΔΜΗΕ), μαρτυρά ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη μέρα της Επιχείρησης ξεκινά και μάλιστα άμεσα! Ως γνωστόν, πριν από λίγες ημέρες σε βάρος – ουσιαστικά - της μητρικής (ΔΕΗ), αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο έλεγχος του 51% της θυγατρικής (ΑΔΜΗΕ) από το δημόσιο. Ωστόσο, εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι πιστώτριες τράπεζες απειλούν ότι θα σταμτήσουν να χρηματοδοτούν την ΔΕΗ.

Ακόμα και αν η απειλή αυτή δεν υλοποιηθεί – τουλάχιστον άμεσα – οι παραπάνω κινήσεις μαρτυρούν προθέσεις, τις οποίες πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να διαστρεβλώσει. Γιατί το πιθανότερο είναι πως αν κάποια στιγμή η απειλή γίνει πραγματικότητα, τότε η ΔΕΗ, απλά, θα «σκάσει» και άρα θα πάει για πώληση, τουλάχιστον ένα κομμάτι της.

Πρόκειται για μια συντεταγμένη πορεία πραγμάτων, η οποία δείχνει προς τα πού θα κινηθούν οι εξελίξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ηδη, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση είναι τεράστια, σε βαθμό που ο διευθύνων σύμβουλος της να έχει ενημερώσει σχετικά ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, το συντομότερο δυνατό.