Skip to main content

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν περισσότερα για την εισφορά αλληλεγγύης

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, αλλαγές έρχονται σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ, όπου το ποσοστό αυξάνεται στο 2%.

Σε αλλαγές στο ποσό που θα δίνουν οι πολίτες για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλαγές έρχονται σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ, όπου το ποσοστό αυξάνεται από 1,4% στο 2%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση:

«3. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1,4% επί ολόκληρου του ποσού.

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 30.001 έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 6% επί ολόκληρου του ποσού.

στ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 500.001 και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (Α΄40), η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) επί ολόκληρου του ποσού.

Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς να μην υπολείπεται του καθαρού εισοδήματος που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία υπολογίστηκε με την εφαρμογή του αμέσως προηγούμενου συντελεστή».