Skip to main content

Ποιοι και γιατί βλέπουν εκλογές στην Ελλάδα μέσα στο 2017

Τόσο ο οίκος αξιολόγησης Fitch όσο και το Politico.eu προβλέπουν εκλογές, αλλά τρίτοι παρατηρητές θεωρούν τις πιθανότητες περιορισμένες.

Τόσο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στην τελευταία έκθεση του για την Ελλάδα, όσο και το συνήθως καλά ενημερωμένο Politico.eu, σε πρόσφατο δημοσίευμα του, δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προσεχώς. Για την ακρίβεια, εκλογές. Μολονότι δεν προσδιορίζουν χρονικά τις εξελίξεις, από τα συμφραζόμενα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τις τοποθετούν χρονικά για το τέλος του α’ τριμήνου του 2017. Και εννοείται ότι βρίσκονται σε συνάρτηση με εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας, την πιθανότητα η χώρα να έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο ως την ανάπτυξη και βεβαίως ο μείζον στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι ορατός. Το αφήγημα σε αυτή την περίπτωση θα είναι «ανανεώστε μου το χρόνο της θητείας μου, για να οδηγήσω τη χώρα εκτός μνημονίου».

Οι πιθανότητες πάντως, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, για να οδηγηθούμε σε κάλπες, είναι μάλλον περιορισμένες. Κι αυτό γιατί, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν τις συζητά καν, ενώ η αίσθηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως «θα το πάει μέχρις εξαντλήσεως της τετραετίας». Αρκεί οι θεσμοί – δανειστές να μην χαλάσουν τα σχέδια του.

Το γεγονός πάντως ότι και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου ήρθε τελικώς στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν επέστρεψαν και οι υπόλοιποι θεσμοί στην χώρα μας, για πρώτη φορά μετά το τέλος του καλοκαιριού, μόνο ως θετικό στοιχείο εκλήφθηκε. Μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη β’ αξιολόγηση, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να έλθει ο άνθρωπος τους στην Ελλάδα.