Skip to main content

Πηγές υπουργείου Άμυνας: Οι Τούρκοι ετοιμάζουν επεισόδιο τον Ιούνιο

Επεισόδιο στην Κύπρο φοβούνται παράγοντες του ΥΕΘΑ - Τριπλασιάστηκε η στρατιωτική παρουσία στα νησιά - «Φοβισμένοι πιτσιρικάδες» οι Τούρκοι πιλότοι

Έντονη ανησυχία για τη δημιουργία τεχνητού τουρκικού επεισοδίου στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο διακατέχει το υπουργείο Άμυνας, όπως απoκάλυψαν ανώτατες πηγές, οι οποίες διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμά πως η επόμενη πρόκληση των Τούρκων θα είναι ένα επεισόδιο στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επεισόδιο μπορεί να λάβει χώρα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική εταιρεία Total.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν επως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, όπως μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως η τουρκική πλευρά το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας σε εκείνη την περίπτωση το ερευνητικό πλοίο Barbarosa.

Σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές από το ΥΕΘΑ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τα επεισόδια με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου και θαλασσίου χώρου της Ελλάδας «σκηνοθετημένα».

«Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και η ΝΑΤΟϊκή δύναμη που πλέει στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων», προσθέτουν.  

Τονίζουν, δε, ότι «οι Διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά "report", καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα».

Τριπλασιάστηκε η στρατιωτική παρουσία στα νησιά

Πάντως, οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου υποστήριξαν πως έχει αυξηθεί το επίπεδο στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως «από 17% προσωπικό στις μονάδες έχουμε πάει σε ποσοστό 48%».

Ανέτοιμοι οι Τούρκοι πιλότοι

Σημειώνουν, ακόμη, ότι οι έμπειροι Τούρκοι πιλότοι «έχουν αποστρατευθεί ή εκδιωχθεί» και τώρα τα μαχητικά αεροσκάφη πιλοτάρουν «πιτσιρικάδες», «φοβισμένοι», με «ελάχιστη πείρα».

Καταλήγοντας, η ίδια πηγή αναφέρει χθεσινό παράδειγμα, όπου τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πετούσαν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Οι Έλληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και, προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής, οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των Ελλήνων και έριξαν «fler» (αντίμετρα καπνού-θερμότητας).