Skip to main content

Πηγές ΥΠΟΙΚ για συζήτηση με θεσμούς: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

Οι θεσμοί φαίνεται πως συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα.

Συμφωνία υπήρξε για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 ενώ ακόμα προβλέφθηκε με ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σήμερα μετά τη λήξη του πρώτου κύκλου συνομιλιών με τους επικεφαλής των θεσμών. 

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι θεσμοί συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα. Εάν συμπεριληφθεί και το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ του υπολογισμούς, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

«Οι συναντήσεις πήγαν πολύ καλά. Λύνονται όλα τα θέματα σιγά-σιγά», τονίζουν οι πηγές του υπουργείου συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «στο επόμενο διάστημα απαιτείται πολύ τεχνική δουλειά ούτως ώστε αυτά που συμφωνούνται, να γίνουν νόμοι, υπουργικές αποφάσεις κτλ.».

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν σε τέσσερις εβδομάδες, περίπου την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και πριν το EuroworkingGroup που είναι στις 4 Δεκεμβρίου. «Μέχρι τότε οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με τηλεδιασκέψεις» σημειώνουν ακόμα.