Skip to main content

Πηγές ΕΕ: Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης βρίσκεται πάρα πολύ κοντά

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας των ελληνικών μνημονίων, καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του, λένε οι πηγές της ΕΕ.

Αισιοδοξία ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται πάρα πολύ κοντά εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας των ελληνικών μνημονίων, καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, την πορεία της τρίτης αξιολόγησης. Η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» που καταθέτουν οι θεσμοί σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν συμφωνηθεί αναμένεται να είναι έτοιμη ως αύριο, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς το Ιανουάριο νομοθετήθηκε ένας τεράστιος όγκος προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να διαπιστώσουν ότι περίπου όλα έχουν γίνει και να συζητήσουν ποια θα είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Σε γενικές γραμμές, σχολίασε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, «η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επετεύχθη με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ».