Skip to main content

Πιέσεις για δημιουργία σχολείων μέσω ΣΔΙΤ – Απώλεια χώρων για σχολεία

Για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε επαφές το προηγούμενο διάστημα με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου

Πιέσεις προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως η κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων σχολείων μέσω Μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ασκεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της σχολικής στέγης αποτελεί προκαλεί πονοκέφαλο για τη δημοτική αρχή, καθώς ήδη ο δήμος έχει χάσει 18 χώρους που προορίζονταν για την ανέγερση σχολείων και οι οποίοι αποχαρακτηρίστηκαν.

Ήδη για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε επαφές το προηγούμενο διάστημα με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε θετική στάση. Μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης πρότεινε η απόφαση για ΣΔΙΤ να συμπεριλαμβάνει και το κόστος της απαλλοτρίωσης των χώρων, που θα ανεγερθούν τα σχολεία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν σχολεία στην πόλη εκτός από ΣΔΙΤ. Το ΣΔΙΤ είναι ο δανεισμός μέσω ιδιώτη. Είναι η μοναδική λύση για το θέμα της σχολικής στέγης. Ζητάμε να γίνει ένα ΣΔΙΤ και στη Θεσσαλονίκη, όπως έγινε στην Αθήνα, καθώς έχει καλά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως είναι μεγάλες οι ανάγκες για σχολεία στον δήμο.

«Υπάρχει σοβαρή υποχρέωση να γίνει ένα τέτοιο ΣΔΙΤ στον δήμο Θεσσαλονίκης και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε – ακόμα και σε επίπεδο μελετών - για να μην χάσουμε άλλους χώρους για σχολεία», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς.

Σύμφωνα με τον δήμο, από τις 21 προγραμματικές συμβάσεις που έχουν γίνει με τον τέως Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για απαλλοτρίωση σχολικών χώρων προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ, έχουν ευοδωθεί μόνο οι πέντε συμβάσεις.

«Από τις άλλες 16 οι επτά ή οκτώ έχουν καταγγελθεί μονομερώς και οι υπόλοιπες είναι ανενεργές», ξεκαθάρισε ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτων Κώστας Μπελιμπασάκης.  

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου πάντως έχουν ήδη ώριμες μελέτες για εννιά σχολεία, η λίστα των οποίων έχει σταλεί ήδη στα αρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για καθαρά οικόπεδα τα οποία προορίζονταν για δημιουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων κλπ.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία σχολείων μέσω ΣΔΙΤ ο δήμος είναι έτοιμος, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2018.