Skip to main content

Πίεση Δ. Μάρδα σε Γ. Μπουτάρη για 10 εκατομμύρια ευρώ

Πάνω από 10 εκατ.ευρώ αναμένεται να μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας ο δήμος Θεσσαλονίκης, με πιέσεις Μάρδα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης να μεγαλώνουν.

Προβληματισμό φέρεται να έχει δημιουργήσει στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης η πίεση που ασκεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ώστε να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, δείγμα της επείγουσας κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Μάλιστα, ο υπουργός λέγεται ότι έχει τηλεφωνήσει αρκετές φορές στον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ώστε να ζητήσει τα χρήματα. Το ακριβές ποσό δε διευκρινίστηκε, γι’ αυτό και ο κ. Μάρδας ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Μπουτάρη πόσα μπορεί να βάλει στην ΤτΕ και πότε…

Ο νόμος πάντως προβλέπει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που είναι εντελώς τυπικό, αφού σε περίπτωση αντίθετης απόφασης οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα καταψηφίσουν τη μεταφορά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες (διότι υπάρχει νόμος που την επιβάλει). Την άποψη αυτή (να προηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) φέρονται να ασπάζονται και τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας».

Την ερχόμενη Δευτέρα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να προηγηθεί συζήτηση στην δημοτική ομάδα της συμπολίτευσης επίσης τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ταμειακά διαθέσιμα που μπορεί να μεταφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος, Γιούλη Ρανέλλα, τόνισε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι προαπαιτούμενη για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του δήμου, όπως και η νομιμοποίηση των ταμείων.

Η μεταφορά των χρημάτων είναι υποχρεωτική μετά και την ψήφιση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένεται να κάνουν την επόμενη εβδομάδα κι όλοι οι υπόλοιποι φορείς (περίπου 1.500 πανελλαδικά).

Ο προβληματισμός όμως παραμένει για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, αφού το μόνο χρήμα που μπορούν να διαθέσουν προέρχεται από τα ανταποδοτικά τέλη. Για το δήμο Θεσσαλονίκης το έσοδο αυτό είναι 2 εκατ.ευρώ…