Skip to main content

Πιέσεις ΗΠΑ στην Κίνα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την απελευθέρωση των αντιφρονούντων, ζήτησε από την Κίνα η Χίλαρι Κλίντον, εκτιμώντας ότι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Πεκίνο δεν έχει «τηρήσει τις υποσχέσεις του».
Την απελευθέρωση των αντιφρονούντων, μεταξύ των οποίων και του βραβευμένου με Νομπέλ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό, ζήτησε από την Κίνα η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, εκτιμώντας ότι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Πεκίνο δεν έχει «τηρήσει τις υποσχέσεις του».

«Μια ανοιχτή κοινωνία θα βοηθούσε στην επίλυση ορισμένων από τα πιο επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα, από τη διατροφική ασφάλεια μέχρι τη ρύπανση, περνώντας από την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία», διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ σε ομιλία της για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Κινέζου προέδρου, Χου Τζιντάο, στις ΗΠΑ .

Επίσης, η Κλίντον υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν για την ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη όμως το Πεκίνο θα πρέπει να τερματίσει τις μεροληπτικές πρακτικές του που φέρνουν σε μειονεκτική θέση τις αμερικανικές εταιρείες.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα έχουν ένα τρίτο γύρο στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου την άνοιξη.