Skip to main content

Ποιες εταιρείες απαλλάσσονται από τη δημοσίευση ισολογισμού

Οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα υποχρεώνονται πλέον να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, σύμφωνα με νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας

Απαλλαγή από την υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμού παίρνουν όσες εταιρείες έχουν τζίρο έως 700.000, ενεργητικό έως 350.000 ευρώ και κάτω από 10 εργαζόμενους, σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Με βάση τις ρυθμίσεις, οι ανώνυμες εταιρείες δημοσιεύουν στο ΓΕΜΗ τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, την έκθεση διαχείρισης και τη γνώμη του νόμιμου ελεγκτή εντός 11 μηνών από το κλείσιμο της οικονομικής χρήσης. Από την υποχρέωση, όπως προαναφέρθηκε, απαλλάσσονται οι πολύ μικρές εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες που συντάσσουν οικονομικές εκθέσεις με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) υποχρεούνται να τις δημοσιεύουν τόσο στο ΓΕΜΗ όσο και στην ιστοσελίδα τους, στην οποία πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια.

Οικονομικές καταστάσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν και οι ομόρρυθμες εταιρείες, στην περίπτωση που όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι τους είναι ανώνυμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στην έκθεση διαχείρισης και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών μπορούν να γίνουν εντός δέκα μηνών από τη λήξη της χρήσης, αντί έξι μηνών που προβλέπεται σήμερα.