Skip to main content

Κτήμα Πιερία Ερατεινή: Από το βουνό των Μουσών στη διεθνή αγορά

Δύο καταξιωμένοι οινολόγοι χαράζουν τον δικό τους δρόμο στην τέχνη του οίνου σε Ελλάδα και εξωτερικό με το Κτήμα Πιερία Ερατεινή.

Στα Πιέρια όρη, εκεί όπου γεννήθηκαν και λατρεύτηκαν οι εννέα Μούσες, οι προστάτιδες της τέχνης,  δύο καταξιωμένοι οινολόγοι ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Ανδρέας Πάντος αποφάσισαν το 2006 να χαράξουν τον δικό τους δρόμο στην τέχνη του οίνου. Διάλεξαν ως προστάτιδα τη Μούσα της ερωτικής ποίησης Ερατώ και τοποθέτησαν προσεκτικά το Κτήμα Πιερία Ερατεινή στις λοφοπλαγιές γύρω από το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό, όπου τα παλαιότερα χρόνια απλωνόταν το σημαντικότερο αμπελοτόπι της περιοχής.

Τα χρόνια που ακολούθησαν οι δύο οινολόγοι αναγέννησαν τον παραδοσιακό αμπελώνα της Μονής του Αγίου Διονυσίου καλλιεργώντας σε 150 στρέμματα ποικιλίες ελληνικές, όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Κολινδρινό, Ξινόμαυρο αλλά και μερικές διεθνώς αναγνωρισμένες, όπως το Chardonnay, Syrah και Cabernet Sauvignon. Τo 2007 η Πιερία Ερατεινή παρουσιάζει το πρώτο της κρασί, το κόκκινο Γυμνό Βασιλιά(Syrah 80%, Κολινδρινό 20%) με το οποίο μπαίνει δυναμικά στην ελληνική αγορά. Τα επόμενα χρόνια ο οινικός κόσμος γνωρίζει και αγαπά και τις ερυθρές και λευκές Ερατεινές Ευχές, τον φυσικό γλυκύ Οίνο, την Γλυκιά Μαλαγουζιά, και πιο πρόσφατα τον πορτοκαλί οίνο Μαλαγουζιά ΜΕΤΑ, έναν οίνο ελεγχόμενης οξειδωτικής οινοποίησης.

Η υψηλή οινοποιητική τέχνη  της Πιερίας Ερατεινή έχει επιβραβευτεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια και έχει αναγνωριστεί και από τους λάτρεις του κρασιού εκτός της ελληνικής αγοράς. ΄Ετσι, η εταιρεία με παραγωγή σήμερα 70.000 φιαλών έχει πετύχει να πραγματοποιεί περίπου το 60% των πωλήσεών της στο εξωτερικό και δη σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Μάλιστα, στην παρούσα φάση η Πιερία Ερατεινή έχει κλείσει μία νέα επιχειρηματική συμφωνία η οποία δημιουργεί ελπιδοφόρες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή της στη διεθνή αγορά. Πρόκειται για συνεργασία με γαλλική εταιρεία με έδρα το Μπορντό, η οποία στο πορτφόλιο της έχει τα μεγάλα σατό της Γαλλίας και πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος σε 100 χώρες. Για πρώτη φορά, δε, η εν λόγω εταιρεία περιλαμβάνει ελληνικό κρασί στο πορτφόλιό της.

Οι δημιουργοί της Πιερίας Ερατεινή Παύλος Αργυρόπουλος και Ανδρέας Πάντος

 

Στο μεταξύ, η Πιερία Ερατεινή έχει σε εξέλιξη επένδυση ύψους 600.000 ευρώ για τη δημιουργία του δικού της επισκέψιμου οινοποιείου στον Κολινδρό, αφού μέχρι σήμερα για τις ανάγκες της οινοποίησης μισθώνει από κοινού με την Ομάδα Παραγωγών Αμυνταίου το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου. Όπως τονίζει στην Voria.gr o Παύλος Αργυρόπουλος, η επένδυση για το οινοποιείο στον Κολινδρό θα ολοκληρωθεί πριν τον επόμενο τρύγο, ενώ εφέτος στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου θα πραγματοποιηθεί η αποθήκευση/ωρίμανση σε βαρέλια και η οινοποίηση των ερυθρών οίνων.

BLINK: Το ελληνικό αφρώδες κρασί που κατέκτησε το Μανχάταν

Ο Παύλος Αργυρόπουλος πίστευε πολύ στο αφρώδες κρασί και πάντα επιθυμούσε τη δημιουργία ενός φρέσκου, δροσερού και "ευχάριστου" αφρώδους κρασιού από αρωματική ποικιλία. Έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα με τη δημιουργία σχεδόν ταυτόχρονα με την Πιερία Ερατεινή της Blink Wines και του Blink zibibbo, ένα αφρώδες φρουτώδες κρασί με προσιτή τιμή σε ένα μοντέρνο μπουκάλι, βραβευμένο για το design του.

Το Blink παράγεται με τη φυσική μέθοδο της επαναζύμωσης από βιολογικά σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας «Μοσχάτο Αλεξανδρείας», που καλλιεργούνται σε επιλεγμένους αμπελώνες της Λήμνου.

Από το ξεκίνημα της η εταιρεία απευθύνθηκε στην διεθνή αγορά δεδομένου του μικρού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα για αφρώδεις οίνους. Βρήκε πρόσφορο έδαφος στη Νέα Υόρκη, όπου το Blink zibibbo ξεκίνησε να διανέμεται το 2012 με αποτέλεσμα σήμερα να έχει παρουσία σε δεκάδες σημεία πώλησης στο Μανχάταν και πλέον επεκτείνεται δυναμικά και στην πολιτεία του Νιού Τζέρσει και της Ουάσινγκτον.

Αρώματα γιασεμιού και τριαντάφυλλου κλεισμένα σε ένα εντυπωσιακό μπουκάλι

 

Η Blink Wines παράγει περί τις 120.000-130.000 φιάλες Blink zibibbo ετησίως με περίπου 100.000 φιάλες να πωλούνται στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Blink δημιουργεί και διαθέτει αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού και αφρώδες ροζέ κρασί από σταφύλια του Αμυνταίου, καθώς και ήσυχα κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά.