Skip to main content

Πιάτσες παράνομου εμπορίου λουλουδιών έξω από ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

Παράνομος τζίρος τουλάχιστον 1.000 ευρώ την ημέρα έξω από τα πανεπιστήμια στις ορκομωσίες. Παρέμβαση των αρχών ζητούν οι ανθοπώλες της Θεσσαλονίκης.

Τις ημέρες των ορκομωσιών νέων πτυχιούχων, χρυσές "μαύρες" δουλειές κάνουν έξω από τα Πανεπιστήμια, όσοι πωλούν παρεμπορικά ανθοδέσμες, πλήττοντας έτσι τα στεγασμένα ανθοπωλεία που προσπαθούν να επιβιώσουν σε καιρούς δύσκολους.

"Οι παράνομοι αυτοί πωλητές φτάνουν να κερδίζουν έως 1.000 ευρώ την ημέρα, πιθανώς και αρκετά περισσότερα χρήματα, καθώς ο κόσμος, οι συγγενείς και φίλοι των φοιτητών που πάνε στις τελετές ορκομωσίας, πολύ συχνά αγοράζουν λουλούδια από αυτές τις άτυπες πιάτσες που τέτοια εποχή στήνονται μπροστά από το "Αριστοτέλειο" και το "Μακεδονίας", καταγγέλλει στη Voria.gr ο κ. Εμ. Σύλλης, μέλος δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ανθοπώλης ο ίδιος του.

"Ζητούμε να παρέμβει επιτέλους η Αστυνομία με ελέγχους, αλλά προσπαθούμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο που είναι πληγή για τον κλάδο", προσθέτει ο κ. Σύλλης αναγνωρίζοντας πως αυτή η παράνομη δραστηριότητα γίνεται από άτομα του κλάδου, ιδιοκτήτες ανθοπωλείων ή συγγενείς τους, που αξιοποιούν αυτές τις περιόδους των ορκομωσιών για να βγάλουν πρόσθετα και "μαύρα" χρήματα, διαθέτοντας μάλιστα και δεύτερης ποιότητας λουλούδια που δεν θα πωλούνταν σε κατάστημα.

Οι περίοδοι που το παρεμπόριο λουλουδιών στις περιοχές των Πανεπιστημίων ανθεί είναι ο Μάρτιος, ο Ιούλιος και ο Νοέμβριος.

Το πόσα ακριβώς χρήματα τζιράρουν από αυτές τις παράνομες πωλήσεις είναι δύσκολο να υπολογιστούν με σχετική ακρίβεια. Ωστόσο, ένας χονδρικός υπολογισμός μπορεί να γίνει αφού ορκομωσίες, την κάθε περίοδο, γίνονται για 20-25 εργάσιμες ημέρες και κάθε ημέρα ορκίζονται νέοι απόφοιτοι 2- 4 Σχολών, το οποίο σημαίνει ότι ορκίζονται από 200-400 νέοι επιστήμονες. Και επειδή η συνήθεια το θέλει, στον καθένα από αυτούς να δίνονται πάνω από μία ανθοδέσμες, τα χρήματα που κερδίζονται έτσι, χωρίς να κόβεται ούτε μία απόδειξη, μπορεί εύκολα να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ την ημέρα, αφού η τιμή αγοράς της ανθοδέσμης είναι από 10-20 ευρώ.

"Τα λουλούδια στις πιάτσες αυτές δεν πωλούνται φθηνότερα από ότι στα ανθοπωλεία ενώ ούτε είναι στην ίδια καλή κατάσταση με τα αντίστοιχα στα καταστήματα, ούτε οι ανθοδέσμες το ίδιο φροντισμένες. Όμως, ο κόσμος έχει συνηθίσει να αγοράζει στα σημεία αυτά, ενώ οι αρμόδιοι δεν κινητοποιούνται για να βάλουν τέλος σε αυτή την κατάσταση", είπε ο κ. Σύλλης.

Ο κλάδος των ανθοπωλών, στα χρόνια της κρισης αλλά και προηγούμενα έχει γνωρίσει μεγάλη συρρίκνωση. Πριν 15 χρόνια στο νομό Θεσσαλονίκης υπήρχαν 800 ανθοπωλεία και σήμερα δεν είναι ούτε 250.

Αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια ανασύστασης του Σωματείου Ανθοπωλών καθώς υπάρχει ανάγκη εκπροσώπησης των επαγγελματιών και αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου.

"Τα στεγασμένα ανθοπωλεία είναι στο έλεος του παρεμπορίου. Δεν είναι μόνο η παράνομη πώληση στα πανεπιστήμια. Είναι οι πωλήσεις, χωρίς παραστατικά, στις ανθοκομικές εκθέσεις κατά την άνοιξη, είναι οι πωλήσεις στις λαϊκές αγορές, την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας έξω από τους ναούς, όπως και οι πλανόδιοι που πουλάνε φυτά στις γειτονιές. Ο κλάδος πλήττεται και πρέπει να αντιδράσουμε, τα όργανα της Πολιτείας αλλά και οι επαγγελματίες".