Skip to main content

Πιάνει δουλειά ο Σύμβουλος των Βιοτεχνών

Κοντά στους βιοτέχνες του νομού θα βρεθεί η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία γραφείου διασύνδεσης.

της Αθανασίας Μπίδιου

abidiou@voria.gr

Στη δημιουργία του Συμβούλου των Βιοτεχνών, ενός γραφείου διασύνδεσης μεταξύ διοίκησης και βιοτεχνών προχωρά άμεσα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. «Η δράση αυτή θα μας φέρει κοντά σε όλους τους βιοτέχνες του νομού. Θα επισκεφθούμε πόρτα-πόρτα τους βιοτέχνες για να ενημερωθούμε για τα προβλήματά τους και να δρομολογήσουμε μαζί λύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
 
Ο Σύμβουλος των Βιοτεχνών αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της παράταξης των Νέων Οριζόντων και του επικεφαλής της, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, που κατέκτησαν την πρωτιά στο Επιμελητήριο με πρωτοφανή ποσοστά(70%). Η εφαρμογή της, όμως, επισπεύδεται μετά τη μεγάλη αποχή των μελών στις πρόσφατες εκλογές(καταγράφηκε μείωση 40% στον αριθμό των ψηφισάντων). Εξάλλου, στόχος των Νέων Οριζόντων είναι να μετεξελιχθούν στο προσεχές διάστημα σε ένα think tank, ένα φόρουμ επιχειρηματικότητας στο χώρο της βιοτεχνίας.

Στις πρώτες κινήσεις της νέας διοικητικής επιτροπής του περιλαμβάνεται η συνάντηση του α΄αντιπροέδρου του ΒΕΘ, Σίμου Διαμαντίδη με το γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη. Επί τάπητος τέθηκε το θέμα του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας και της τροποποίησης της ΠΟΛ 1244/2011, η οποία προβλέπει επιπλέον την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από την ΔΕΗ ότι κατά την 17 Σεπτεμβρίου 2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης προκειμένου  ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας, να λάβει την επιστροφή της πρώτης δόσης που κατέθεσε για το έκτακτο ειδικό τέλος για τις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες.

Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντίδης το ΒΕΘ ζητά άμεσα την τροποποίηση της ΠΟΛ 1244/2011 που προβλέπει την βεβαίωση από την ΔΕΗ. Μάλιστα ο α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ πρότεινε να αρκεί η βεβαίωση της άδειας λειτουργίας προκειμένου να γίνει η επιστροφή της πρώτης δόσης του τέλους για τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από αυτό και έχουν τιμολόγιο ΔΕΗ γενικής χρήσης.    

Ο κ. Καπελέρης εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο τροποποίησης της εν λόγω  ΠΟΛ  και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει. Επίσης ο κ. Καπελέρης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και την τροποποίηση απόφασης που προβλέπει τη μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας, ενώ  είναι συνεπής και τακτοποιημένος, δεν έχει ολοκληρώσει την καταβολή των δόσεων για την περαίωση ή άλλες φορολογικές εκκρεμότητες. Το ΒΕΘ προτείνει σαν μέση οδό  να δίδεται φορολογική ενημερότητα που η ισχύς της θα λήγει όταν πρόκειται να λήξει η επόμενη δόση προς την εφορία.

Εξάλλου, στη συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Ανάπτυξη, Αλέξανδρο Φούρλα ο πρόεδρος του ΒΕΘ έλαβε τη βεβαίωση ότι από την άνοιξη του 2012 παράλληλα με την Περιφέρειες θα μπορούν τα Επιμελητήρια να αδειοδοτούν βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης. Ο κ.Παπαδόπουλος ζήτησε επίσης να υπάρξει πρόβλεψη για τις βιοτεχνίες, που βρίσκονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας να μην αναγκαστούν σε μετεγκατάσταση και να εκσυγχρονιστούν.

Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στις αστοχίες του άρθρου 99 σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έχει καταλήξει να αποτελεί «βιομηχανία παραγωγής απατεώνων». «Πολλοί επιχειρηματίες που προσέφυγαν στο άρθρο έχουν φεσώσει την αγορά. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να προστατεύονται και οι προμηθευτές», υπογράμμισε ο κ.Παπαδόπουλος.