Skip to main content

Ποια κρατικά φέσια πνίγουν αγορά και φορολογούμενους

Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου βάζει σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Μπορεί το Δημόσιο να ξεκίνησε να επιστρέφει φόρους σε φορολογουμένους και επιχειρήσεις και να πληρώνει προμηθευτές, ωστόσο νέα, ακόμη μεγαλύτερα χρέη δημιουργούνται κάθε μήνα. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου φουσκώνουν και απειλούν την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου που εξελίσσεται σε θρίλερ.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Από το τέλος Απριλίου, ημερομηνία που με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές η καθαρή αξία των ληξιπρόθεσμων έπρεπε να μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή της δεύτερης υποδόσης, τα χρέη αυξήθηκαν. Από 4,934 δισ. που είχαν περιοριστεί τον περασμένο Απρίλιο εκτινάχθηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 6,026 δισ. ευρώ.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Δημόσιο από τη στιγμή που δεν πληρώνει στην ώρα του, προμηθευτές, ενοίκια, παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιώτες και καθυστερεί τις επιστροφές φόρων στους δικαιούχους, δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τα χρέη αυτά έρχονται να υπερκαλύψουν τις όποιες πληρωμές κάνει το Δημόσιο σε ιδιώτες.

Τα φέσια των νοσοκομείων, των Ταμείων, των ΔΕΚΟ και οι φόροι που δεν επιστρέφονται είναι οι κύριες αιτίες που πνίγουν την αγορά. Και το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει...