Skip to main content

Ποια είναι η απειλή από το παρελθόν που επιστρέφει δριμύτερη

Παρότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη υποτίθεται ότι έχει παρέλθει, μία απειλή από το παρελθόν επανακάμπτει...

Ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει παρέλθει, ξένοι επενδυτές, που εμπλέκονται - ή ετοιμάζονται να εμπλακούν - σε μεγάλα projects στην Ελλάδα, επιμένουν στην ρήτρα της δραχμής! Προσοχή: Η απαίτηση προβάλλεται ακόμα σε deals που έχουν ολοκληρωθεί. Αν συνεπώς, μέσα στις επόμενες μέρες, ακούσετε ή διαβάσετε για συγκεκριμένο mega - project που "ξαφνικά" κινδυνεύει, o λόγος θα είναι αυτός. Το συμπέρασμα;

Η χώρα μας μόνο θεωρητικά έχει αποφύγει αυτόν τον θανάσιμο κίνδυνο. Και οι ξένοι επενδυτές, που επανακάμπτουν στην Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες, φροντίζουν να διαφυλάξουν τα νώτα τους. Με την εξαίρεση ενδεχομένως εκείνων που τοποθετήθηκαν στα τραπεζικά μετοχολόγια και βλέπουν σήμερα το 90% των κεφαλαίων τους να έχει εξαϋλωθεί. Ωστόσο, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση από εκείνους που ζητούν να προβλεφθεί στην οποιαδήποτε συμφωνία η ρήτρα δραχμής.

Κι αυτό γιατί οι τελευταίοι είναι εκείνοι που θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα γεμάτη. Κι ενδεχομένως αυτοί να είναι οι χειρότεροι. Γιατί στην περίπτωση που η χώρα βγει από το ευρώ, θα φύγουν διασφαλισμένοι με όλα τους τα κέρδη ακέραια. Το παράδοξο είναι ότι την απαίτηση αυτή δεν προβάλουν μόνο μεγάλα funds του εξωτερικού, αλλά ακόμα και μικρομεσαία τουριστικά γραφεία. Ενδεικτικό στοιχείο κι αυτό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στο εξωτερικό.

Από ελληνικής πλευράς, πάντως, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο εξακολουθεί να έχει μικρότερες διαστάσεις, σε σχέση με το παρελθόν, όπου παρατηρείται. Κι ότι ο κίνδυνος σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογος, όπως προκύπτει κι από τις περιορισμένες απαιτήσεις που προβάλλονται, ως προς το θέμα.