Skip to main content

Πεζές περιπολίες και αστυνομικοί σκύλοι ενάντια στην παραβατικότητα

Το νέο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού ξεκίνησε από τη Δευτέρα και στόχος είναι να είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών στην πόλη

Με αστυνομικούς σκύλους και πεζές περιπολίες θα επιχειρήσει η αστυνομία να πατάξει τα φαινόμενα παρανομίας και παραβατικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  

Το νέο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από τη Δευτέρα και στόχος είναι να είναι στο εξής αισθητή η παρουσία των αστυνομικών σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης.



Από το πρωί δεκάδες αστυνομικοί σε αρκετές περιπτώσεις με τη συνοδεία σκύλων καθώς άντρες της Τροχαίας πραγματοποιούν περιπολίες. Στο στόχαστρό τους το παρεμπόριο, τα λαθραία τσιγάρα, τα ναρκωτικά αλλά και οι τροχονομικές παραβάσεις με το παράνομο παρκάρισμα.



«Η αστυνομία Θεσσαλονίκης με στόχο τη διαμόρφωση των συνθηκών ασφάλειας υλοποιεί ολοκληρωμένα προγράμματα αστυνόμευσης,. εντείνοντας την εμφανή αστυνόμευση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Θέλουμε οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς», τόνισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Φώτης Δομζαρίδης.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του, το μέτρο αυτό σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές με στοχευμένες δράσεις από το πρωί έως αργά το βράδυ.



Η πεζή αστυνόμευση θα απαρτίζεται από πολλές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Σε καθημερινή βάση θα βγαίνουν στους δρόμους τέσσερις ομάδες, οι οποίες θα αποτελούνται από τρεις αστυνομικούς και από εκπαιδευμένους σκύλους. Προτεραιότητα, όπως τόνισε ο κ.  Δομζαρίδης θα δοθεί στο παρεμπόριο και στα ναρκωτικά.

Η ιστορία του Γκάμπι

Ο σκύλος που σύστησε στο κοινό σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης λέγεται Γκάμπι. Είναι αρσενικός, γερμανικός ποιμενικός σκύλος περιπολίας και χρησιμοποιείται για πεζές και εποχούμενες περιπολίες, φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, ιχνηλασίες, ανεύρεση προσώπων και έλεγχο κτηρίων. Έχει περάσει από ειδική εκπαίδευση τεσσάρων μηνών στην Αθήνα. Ο Γκάμπι έχει βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία, σε καταδιώξεις στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έχει βοηθήσει στο να βρεθούν άτομα που έχουν χαθεί.

Ο Αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, εκπαιδευτής του Γκάμπι είναι μαζί του επτά χρόνια. Όπως μας λέει, οι αστυνομικοί σκύλοι συνήθως στα οκτώ ή εννέα χρόνια υπηρεσίας περνούν από έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να συνεχίσουν, συνήθως όμως κάπου εκεί αποσύρονται και αλλάζονται. Είναι μαζί με το αφεντικό του 24 ώρες το 24ωρο, ζει στην αυλή του σπιτιού του και βγαίνει βόλτα τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, γιατί είναι πολύ ζωηρός. Ο Γκάμπι δεν είναι στειρωμένος, ωστε να παραμένει ζωηρός και με μόνιμα ανεβασμένη λίμπιντο, παρόλο που δεν ζευγαρώνει.