Skip to main content

Πετρόπουλος: Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τα μπλοκάκια

Συνολικά εκείνο που στηρίζουμε είναι το ασφαλιστικό σύστημα που αν καταρρεύσει κανείς δεν επιβιώνει, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για την αντιμετώπιση των ακραίων περιπτώσεων προβλημάτων που προκύπτουν με τις νέες ασφαλιστικές περιπτώσεις στα μπλοκάκια δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στον Real Fm, αναγνωρίζοντας, παράλληλα υπάρχει θέμα για αυτούς που καλούνται να καταβάλουν για πρώτη φορά εισφορά.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως «είναι γεγονός ότι αυτοί που είχαν εξαιρεθεί εντελώς και καλούνται για πρώτη φορά να καταβάλλουν έχουν ένα θέμα, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ως προς το ότι καλούνται να καταβάλλουν μία εισφορά που δεν κατέβαλαν στο παρελθόν. Εμείς παίρνουμε υπόψη μας και τις επισημάνσεις και τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου και έχουμε πάντα την ευθύνη αν προκύπτουν προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις που μπορεί να προκύπτουν προβλήματα οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα με τα μπλοκάκια προέρχεται από την κακή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Πριν από 25 χρόνια δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο, τώρα έχει γενικευτεί».

Σε ό,τι αφορά τις διορθωτικές κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να παραμείνει ο ασφαλισμένος εντός του συστήματος και να μην βγαίνει. Και αυτή ήταν η λογική όλου του οικοδομήματος που κτίσαμε για τις ασφαλιστικές εισφορές. Και γι’ αυτό προκύπτουν αυτές οι ωφέλειες, στον ΟΑΕΕ δηλαδή πλησιάζουν το 80% εκείνοι που καταβάλλουν την κατώτατη βάση εισφοράς. Ενδεχομένως όταν θα δει κανείς το σύνολο του κόστους να δει ότι δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση. Αν πραγματικά υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση να είναι βέβαιοι οι ακροατές ότι η κυβέρνηση δεχόμενη την εισφορά που μπορούν να καταβάλλουν στο ύψος εκείνο που πραγματικά κατέβαλαν και στο παρελθόν θα μπορεί να τους θεωρεί ενήμερους μέχρι να επιλυθούν τα σχετικά θέματα».

O κ. Πετρόπουλος επισήμανε πως «συνολικά εκείνο που στηρίζουμε είναι το ασφαλιστικό σύστημα που αν καταρρεύσει κανείς δεν επιβιώνει. Αν για λίγες μέρες μόνο καθυστερήσει να καταβληθεί η σύνταξη σε κάποιο κλάδο καταρρέει όλη η οικονομία από άποψη αβεβαιότητας και ψυχολογικού αρνητικού κλίματος. Επομένως όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να επιβαρύνονται σε σχέση με άλλους».